Sakägare och intressenter

Bild från ett kontorsmöte tagen av Borg Mesch. Tillhör Kiruna kommuns bildarkiv
Borg Mesch, Kiruna kommuns bildarkiv

Kända sakägare och andra intressenter

Under planprocessen ska samråd ske med kända sakägare och andra intressenter. Samråd kan ske via möten men oftast genom utskick under samråds – och granskningsskedena.

Med kända sakägare menar man i första hand ägare till fast egendom t ex en fastighet, eller någon som har en särskild rätt t ex ett servitut. Även lokalägare, bostadsrättshavare, hyresgäster och boende räknas in i sakägarkretsen, men till dessa krävs inte att ett särskilt utskick görs. Istället ber man hyresvärden eller liknande att underrätta berörda och annonserar i det lokala annonsbladet, lokaltidningar och anslår planhandlingarna på kommunens hemsida.

Länsstyrelsen och andra myndigheter är också sakägare.

Andra som kan ha intresse av detaljplanen är exempelvis handikapporganisationer, villaföreningar eller de areella näringarna.

Areella näringar
Till de areella näringarna räknas oftast näringar som använder olika biologiska resurser på land och i vatten. Under planprocessen utreds också dessa.

De areella näringarna brukar delas in i:

•Jordbruk
•Skogsbruk
•Rennäring
•Vattenbruk
•Yrkesfiske

Den geografiskt största areella näringen vi har i Kiruna kommun är rennäringen. Därför är också rennäringen kommunens största intressent i planärenden avseende areella näringar. Regeringen har också beslutat att det samiska folket är en minoritet varför även de kulturella intressena bedöms viktiga.

Konsultation i frågor som rör det samiska folket
Det här är en ganska ny lag som kom till för att öka det samiska folkets inflytande i fråga om myndighetsutövning. Skyldigheten att konsultera i plan- och byggfrågor (PBL) gäller endast ärenden om att anta eller ändra en regionplan, en översiktsplan, en detaljplan eller områdesbestämmelser. Konsultationen bör ske i ett så tidigt skede som möjligt.

 

 

Kontakt

Senast uppdaterad •