Information om covid-19: Skärpta råd i Norrbotten

Covid-19-läget är allvarligt. Från och med den 24 november gäller i Norrbottens län en gräns på max 8 personer även vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som har sittande deltagare.

Information om covid-19: Skärpta råd i Norrbotten

Covid-19-läget är allvarligt. Från och med den 24 november gäller i Norrbottens län en gräns på max 8 personer även vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som har sittande deltagare.

Starta livsmedelsföretag

Vad är ett livsmedelsföretag?

Alla verksamheter som med eller utan vinstsyfte hanterar livsmedel definieras som livsmedelsföretag. Det kan vara ett privat eller offentligt företag som är involverat någonstans i livsmedelskedjan från jord till bord, det vill säga från en primärproducent som exempelvis odlar grödor och föder upp djur till en företagare som levererar mat till konsumenten. Förutsättningen är att verksamheten har en viss kontinuitet och organisation.

Vilka krav ska uppfyllas för att bedriva livsmedelsföretag?
Som livsmedelsföretagare bär du alltid ansvaret för att de livsmedel du säljer eller serverar är säkra för konsumenten, samt att maten eller produkterna innehåller det som utlovas. Livsmedelslagstiftningens krav ska anpassas till den verksamhet du bedriver och måste uppfyllas redan vid start.

Vilka behöver registrera sin verksamhet?
Alla livsmedelsföretagare har en skyldighet att registrera sin verksamhet innan uppstart. Föreningar, ideella organisationer, privatpersoner, kan omfattas av ovanstående regler och därmed ha krav på registrering av verksamhet. Vid försäljning eller övertagande av befintlig verksamhet innebär detta att tidigare utfärdad registrering upphör att gälla. Därför måste den nya verksamhetsinnehavaren göra en ny registrering för sin verksamhet. Ta kontakt med Miljökontoret om du ska registrera en verksamhet eller är osäker på om det behövs en registrering.

Du hittar blanketter för anmälan och ansökan nedan. Anmälan ska göras innan verksamheten startar och du ska ha fått ett skriftligt beslut innan du får börja. Vid registrering får du starta 10 vardagar efter det att myndigheten fått din anmälan även om du inte fått något beslut.

Det kan krävas bygglov eller bygganmälan för lokalen där du tänker hålla till. Kontrollera detta med bygglovskontoret tel: 0980-70000. Kontakta sotarmästaren tel 0980-100 11 för att ta reda på ifall ventilationen i lokalen är tillräcklig.

Om du planerar att servera alkoholdrycker måste du ha särskilt tillstånd från kommunens alkoholhandläggare tel: 0980-70000.

Anmälan om registrering av livsmedelsverksamhet

Ansökan om godkännande av anläggning där livsmedel bereds, behandlas eller bearbetas

Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning där livsmedel inte bereds, behandlas eller bearbetas

Anmälan om upphörande av livsmedelsverksamhet

Kontakt

  • Miljökontoret

    Miljö- och bygglovsexpeditionen
    Stadshustorget 1

    På grund av de skärpta allmänna råden rörande covid-19 håller vi stängt i vår Kundtjänst. Vi finns fortsatt tillgängliga via telefon och e-post.

    Måndag kl. 9.00-12.00

    Tisdag kl. 9.00-12.00

    Onsdag kl. 10.00-14.00

    Torsdag kl. 13.00-16.00

    Fredag kl. 8.00-11.00

  • Helena Söderlund

    Miljöchef
    Stadshustorget 1
    Kiruna kommun 981 85 Kiruna
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Ulrika Isaksson