Arbeta som röstmottagare

Den 11 september 2022 är det val till riksdag, kommun och region. Kiruna kommun behöver därmed rekrytera seriösa, engagerade personer som röstmottagare i röstnings- och vallokaler under förtidsröstningsperioden som börjar 18 dagar före valdagen och på valdagen.

Krav på röstmottagare

I varje vallokal ska det finnas sex röstmottagare, varav en är ordförande och en är vice ordförande. Det måste finnas två röstmottagare närvarande samtidigt vid röstmottagning. Röstmottagare kan även verka som ambulerande röstmottagare, vilket innebär resor till de väljare som inte själva kan ta sig till en röstnings- eller vallokal.

För att arbeta som röstmottagare i Kiruna kommun ska du vara minst 18 år och behärska svenska språket i tal och skrift. Vi ser även att du som söker är serviceinriktad, noggrann, har intresse för samhällsfrågor och tidigare erfarenhet av administrativt arbete. Det är meriterande med erfarenhet av valarbete samt kunskaper i finska, meänkieli eller samiska. För att få arbeta som röstmottagare ska du ha genomgått obligatorisk utbildning med avslutande kunskapstest som kommunen genomför innan tjänstgöringen påbörjas.

Röstmottagarnas uppgifter

Röstmottagare bemannar både röstnings- och vallokaler.

Röstningslokalerna är öppna under förtidsröstningsperioden, vilken börjar 18 dagar före valdagen.

Vallokalerna är öppna på valdagen den 11 september mellan klockan 08.00-20.00. Efter stängning ska alla röster räknas och lokalerna återställas.

Röstmottagarens uppgifter är att kontrollera att väljarna har kommit till rätt lokal, dela ut valkuvert, se till att det finns gott om valsedlar utlagda, lotsa de väljare som behöver hjälp, hålla ordning både inne i och utanför lokalen samt ta emot röster. Vid tjänstgöring i vallokaler tillkommer även att pricka av i röstlängden, räkna rösterna samt återställa lokalerna.

Ordföranden och vice ordförandens uppgifter är avgränsade till valdagen och är i stort sett samma som för övriga röstmottagare men ordföranden har det yttersta ansvaret för röstmottagningen i vallokalen samt rösträkningen. Ordföranden bestämmer tjänstgöringsschemat i vallokalen och håller ihop kontakten med valkansliet, röstmottagarna och lokalansvarig.

Utbildning

Alla som har uppdrag som röstmottagare ska ha genomfört valnämndens utbildning med godkänt resultat. Utbildningsdatum kommer att meddelas till de som rekryteras.

Sista anmälningsdag är den 30 juni klockan 23.00.Förtidsröstning/Vallokal * (obligatorisk)
Förtidsröstning/Vallokal


Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Kristoffer Baas