Bläckhornen

Tre olika färgskalor på Bläckhornen. Foto: Kjell Törmä

Få byggnader är nog så förknippade med Kiruna som Bläckhornen. Byggnadstypen var LKAB:s mest uppförda arbetarbostad.

Byggår: 1901-1909

Arkitekt: Gustav Wickman

Bläckhorn var en 6-rums-typbostad för LKAB:s arbetare och runt 45 stycken byggdes i tre etapper mellan 1901-1909. Karaktäristisk är framförallt de höga brutna taken. De första bläckhornen låg lite utspridda medan sista och största etappen ligger samlad i raka kvarter i nedre bolagsområdet, i ett område som kallades Sibirien. Öknamnet kommer av att det var avlägset beläget och kargt ...

Vid varje etapp utvecklades och förbättrades Bläckhornen lite grann och sista typen var större, helt kvadratiska och hade även fönster vid hörnen. Hörnfönstren gjorde att ljuset flödande in på ett helt annat sätt och var annars ett stildrag som dök upp först under 1930-talet.

Bläckhornen var genomtänkta på många vis. Det fanns en estetisk tanke om färgsättningen med röda bläckhorn med grönt tak, gröna bläckhorn med rött tak och gula bläckhorn med svarta tak. Med detta ville man få in färg i ett landskap som under stor del av året saknade färger i grönskan. Byggnaderna är glest placerade vilket var ett sätt att skydda sig från luftburna sjukdomar, som tuberkulos, som spreds i trånga städer där man levde under dåliga hygieniska villkor. Det fanns även en social tanke. I två lägenheter på bottenplan bodde familjer och en trappa upp fanns två ungkarlsrum. Genom att placera ungkarlar utspridda bland familjerna ville man få ner stök och bus i samhället. Samtidigt kunde kvinnorna som var hemma med ansvar för barn och hushåll tjäna en slant på att tvätta, laga kläder och mat även åt ungkarlarna, sysslor som män vid denna tid inte gjorde själva.

Hitta hit Länk till annan webbplats.

Visste du att?

Det speciella namnet kommer sig av formen på byggnaden som påminde om de behållare med bläck man förr använde när man skrev med fjäder- eller stålpenna. Behållarna var ursprungligen tillverkade av horn, ett så kallat bläckhorn.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström