En av Kirunas äldsta byggnader som ger en unik möjlighet att förstå hur de första nybyggarna levde.
Byggår: 1899
Arkitekt: ingen
I slutet av 1890-talet expanderade det som skulle bli Kiruna kraftigt och allt fler bostäder behövdes. Befolkningen använde det material de kom över och uppförde tillfälliga bostäder som i regel bestod av torvkojor, jordkulor
och backsvalor, träkåkar, så kallade fläsklådor och tobaksrullar.Men att Kiruna skulle ha kåkbebyggelse, likt det som hade växt fram i Malmberget, ville man inte. Därför fastställdes en stadsplan som reglerade en ordnad bebyggelsestruktur och strax efter att denna antogs 1900 var det flesta sådana byggnader borta.
Området där byggnaden ligger kallades finnstan, då de första bosättarna i området till övervägande del var finskspråkiga. Det var även en finländare som uppförde denna enrumsstuga med förstukvist. 1904 övertogs stugan av familjen Sundqvist som bestod av två föräldrar och fem barn som delade på de totalt cirka 20 km2. Som många familjer fick man tjäna sitt uppehälle genom flera arbeten. Fadern Axel var skomakare och hade arbetsplatsen i stugan samt abetade som dödgrävare på somrarna och skötte samhällets gasdrivna gatlyktor på vintern. För att dryga ut familjens inkomst byggdes även en ladugård för djurhållning, vilket generellt var vanlig binäring för bosättarna i finnstan, samt en bastu för allmänheten och snart öppnades
även ett bageri. Ibland kunde en sängplats även hyras ut i stugan.
Huset användes som bostad till 1910 då de hade byggt ett nytt större hus nedanför stugan. Byggnaden är tidsenligt möblerad och ger en unik möjlighet att förstå tidigare levnadsvillkor och visar hur en enkel bostad med minimala mått såg ut under uppbyggnadstiden i Kiruna. Byggnaden kommer att flyttas inom några år och ligger på Arbetaregatan.
Stugan ägs och förvaltas av Jukkasjärvi församling.
Visste du att?
Kört barn har många namn. Byggnaden hade tidigare inget riktigt namn utan brukar gå under benämningen lilla röda huset, huset på prärien, Mariastugan eller kort och gott Vagntipparen efter sitt kvartersnamn. Men under våren togs beslut i församlingen att stugan ska gå under benämningen Skomakarstugan.