Gruvarbetaren

Gruvarbetaren Foto: Clara Nyström

Ser ut som det vore rost

År: 2000

Konstnär: Thomas Qvarsebo

Placering: Vid Martinssonska hörnan

Konstverket uppfördes av fackförbundet Gruv 12:ans till deras 100 års jubileum. Konstverket är gjort i corténplåt och det ser ut som om det vore rost på den, och det är meningen att den ska se ut så. Silhuetten på konstverket ska påminna om Kiirunavaaras terasser. Konstverket är ca tre meter högt och ser ut som en ingång till en gruvort med en gruvarbetare som knuffar en malmvagn på räls ut ur gruvan.

Om konstnären

Thomas Qvarsebo (född 1947) är skulptör och arbetar i stål, cortén, koppar och brons. Thomas har även gjort flera andra minnesmärken såsom Olof Palme som finns i riksdagen, Greta Garbo i Sundbyberg och Södermalm, Lennart "Nacka" Skoglund på Långholmen, Elsa Brännström i Linköping och Fritiof Nansen i Oslo samt många fler. Vid Jukkasjärvi kyrkan finns ett annat av hans verk, Farkost.

Thomas Qvarsebo säger att det som driver honom i det konstnärliga arbetet är att han inte ser slutet. Han har alltid en vision om vad han kommer att göra. Andra bedömer honom efter vad han gjort, själv vill han bedöma sig efter vad han kommer att göra!

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström