Klocktornet

Foto: Nick Hufton

Ett klocktorn som reser genom tid och rum. Vilka melodier spelar klockorna idag?

Klocktornet byggdes mellan 1959-1963 och är i gjutjärn. Tornet var tidigare placerad på gamla stadshuset tak och utformades av arkitekten Artur von Schamlensee i samråd med konstruktören Konrad Hernelid.

Konstnär och proffesor Bror Marklund gjorde en konstnärlig gestaltning i klocktornet med figurer med lokal förankring såsom örnar och renar som en symbol för samspelet mellan natur och kultur. Figurerna är bland annat två gruvarbetare med pannlampa varav den ena sträcker upp armarna för att hälsa ljuset. Under sig har de ett varghuvud och en utmärglad ren. Åt andra hållet flyger en rovfågel.

Klocktornet är 26 meter högt och står på en 7 meter hög sockel täckt med guldkasetter. Tornet har 23 klockor. Till alla klockor finns dikter skrivna av Björn Erik Höjjer. I de sju störta klockorna är dikterna ingraverade på klockan.

Vilka melodier spelar klockorna idag?

Den 22 november 2018 invigdes Stadshusets Kristallen med pompa och ståt och till den nyrestaurerade klockan arrangerade och komponerade konsertorganist och tonsättare Gunnar Idenstam fyra melodier , som alla dagar på året spelas upp vid ett bestämt klockslag:

kl 09:00 Morgon mellan fjällen (gammal psalm)

kl 12:00 Zentih

kl 15:00 Eftermiddagssol

kl 18:00 Åtta årstider

Vid högtidsdagar spelar klockorna särskilt utvalda melodier som uppmärksammar firandet i fråga.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Malin Rolund