Norrskensobelisk

Norrksensobelisk

Tillspetsad konst härmar norrskenet

År: 1986

Konstär: Torolf Engström

Placering: Vänortstorget

Konstverket Norrskensobelisk är en 12 meter hög ljuspelare av järn och rostfritt stål. Ljuset i obelisken varierar i styrka för att påminna om norrsken. Konstverket är en gåva av LKAB till kommunen i samband med invigningen av Kiruna Folkets Hus 1986 och tillverkad av Rönnqvist & Wettainens mekaniska verkstad i Kiruna.

Norrskensobelisk har, som flera andra konstverk i Kiruna, fått olika smek- och öknamn av Kirunaborna såsom "Gunnars" syftande på Kirunas tidigare kommunalråd Gunnar Pettersson. Enligt tidigare kulturministern Bengt Göransson så lyckades Gunnar med det som egentligen skulle vara helt omöjligt, nämligen att få statsbidrag till Folkets Hus-bygget från två olika statliga departement.

Om konstnären

Ernst Torolf Agnar Engström (1909-1987) utbildade sig vid Tekniska skolan i Stockholm, i Paris samt i Tyskland. Han arbetade länge i en rustik, realistisk stil och utförde porträttskulpturer samt reliefer och luftiga stålskulpturer i flera svenska kyrkor och krematorier. Från 1950-talet var hans skulpturer nonfigurativa. Uppåtsträvande stålstavar i olika höjd är ett tema han gärna utnyttjade.

Bland Torolf Engströms offentliga verk kan nämnas "Livsbåten" vid Danderyds kyrkogård, "Tre lågor" i Kvibergs kyrkogård i Göteborg, "Ljusglob" vid Storkyrkan i Stockholm, "Fotbollsspelande pojkar" vid Ludvika läroverk, "Säcklöpning" vid Ållebergsgymnasiet i Falköpng samt "Fontän" framför Stadsteatern i Schweinfurt i Tyskland.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström