"rootPage" is not defined.

Talande tecken

Talande tecken Foto: Clara Nyström

Minnesmärke över samhällets grundare

År: 1957

Konstär: Asmund Arle

Placering: Ferrumparken, nedanför hotell Scandic Ferrum.

Konstverket är gjort i brons och föreställer en kvinna med ett barn på axlarna, en liggande renkalv och en gigantisk hacka. Hackan symboliserar rallarepoken och gruvarbetet, kvinnan och barnet symboliserar nybyggartiden och renkalven är en symbol för samerna.

Kiruna stad utlyste 1954 en tävling om ett minnesmärke över samhällets grundare, de som först arbetade med malmen i Kiirunavaara och som byggde upp det första samhället. En utvald jury med stark konstnärsrepresentation utsåg Asmund Arle till tävlingens vinnare. Det vinnande förslaget bestod av en liggande ren under en upprest gruvhacka och väckte stark kritik bland allmänheten. Detta ledde till att Arle efter många om och men förändrade sitt konstverk så att det bestod av en gigantiskt hög gruvhacka som bredvid sig hade en kvinnogestalt med ett barn på axlarna och en nyfödd renkalv. Skulpturens huvudroll som i skissförslaget var en ren ersattes i själva konstverket av en gruvhacka. På konstverkets fundament finns ett parti i mörkare sten med en ristning som visar en scen med människor i en båt och renar.

Asmund Arle skrev senare om sitt konstverk:

Själv begagnade jag Kirunabeställningen till att få göra en sak som jag länge velat göra, min hustru och min dotter

Om konstnären

Asmund Arle (1918-1990) utbildade sig bland annat på Skånska Målarskolan i Malmö och Konstakademien i Stockholm. och var professor i skulptur vid konsthögskolan i Stockholm 1961-71. Arle utförde ett stort antal offentliga arbeten på beställning eller som ett resultat av tävlingar. Huvudmotiven i hans värld var djur och människor.

Asmund Arle arbetade med en grov ytbehandling av sina bronsskulpturer och har främst gjort sig känd för ett stort antal skulpturer av hästar i vila och i rörelse, ensamma eller tillsammans med ryttare eller körsven. Han gestaltade också ofta unga individer, barn och nyfödda djurungar, på ett ömsint sätt.

Bland Arles offentliga konstverk kan nämnas bl a "Liggande kalv", Västertorps centrum i Stockholm, "Människa och pelare", Mariatorget i Stockholm, "Kvinna och barn" och Stadshusparken i Boden och Tankepelare", Rättscentrum i Luleå.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström