Nya badhuset

Den karaktäristiska badskylten Fotot: Clara Nyström

Tre bad i ett - kulturvärden flyttas till sommaren

Nuvarande simhall är från 1957 och är en riktig 50talspärla! Den har därför flera tidstypiska detaljer och fina material. Den karaktäristiska neonskylten BAD i stora gröna bulliga bokstäver är renoverad och planerad att följa med till nya badhuset. Skylten är en modern variant av det gamla badhusets (Gamla biblioteket) skylt med BAD inhuggen i natursten som är från 1913. Denna är också tänkt att plockas ner och sättas upp igen i nya badhuset, men inte klart när. Delar från Kirunas båda tidigare badhus kommer därmed att införlivas i det nya!

Ett exempel på de fina matarial i nuvarande simhall är skiffer som fasaden var klädd med. Idag finns det endast kvar på gavlarna och skiffret kommer att placeras i relaxen i nya badhuset. Även föremål från gamsla stadshuset Igloo som tegel, räcke i sten och ett till mosaikkonstverk är inplanerade

De två konstverken: Djungelinteriör av John Wipp och Erling Johanssons konstverk Moln över Mesopotamien är kännetecknande för badhuset. Under 2020 pågick arbete för att det skulle kosta att flytta dem samt hur det praktiskt ska gå till.

Kulturvärdena från nuvarande simhall flyttas under sommaren 2021.

Visste du att?

Mosaiken Djungelinteriör, skapad av John Wipp, består av 250000 bitar mosaik och flyttas sommaren 2021. Den kommer att behöva sågas i flera delar. Det kommer vara den största vågformade mosaiken i världen som flyttats!

I filmen ovan ser ni den nya bassängen där Djungelinteriör kommer att placeras.

Video: We Group.
Musik: We Group.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström