Augusti

Hjortron /Fotograf: Börje Rönnberg

Sommar och höst är härliga årstider och även den goda säsongen för bärplockning av alla de slag. Hjortron- skogens guld, plockas för hand under juli-augusti månad och växer nästan i hela landet med undantag för några landskap i södra Sverige. Den som har ett par bra stövlar, struntar i myggen samt begåvad med tålamod och flit har en rikedom av smakupplevelse att ta del av när bären väl ligger packade i förråd och frysar.

Hjortron kategoriseras som stenfrukter och växer och frodas på myrar och våta skogsmarker. Bäret är en riktigt hälsokur att äta, en riktigt boozt för immunsförsvaret, och innehåller nästan fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. Det guldröda delikatessbäret kan kokas ihop till sylt, saft, förädlas till te, smaksätta likörer och till andra huskurer som anses lindra och bota många olika symtom. Men kombinationen hjortronsylt och vaniljglass är en riktig klassiker och rekommenderas varmt till alla att prova.

Hjortronblomman/ Fotograf: Börje Rönnberg

Hjortronblomman är vackert vit, men pollinering och blomma är dock något känslig för kraftiga väderomslag. Därför kan det variera stort hur mycket hjortron som växer till fullt bestånd från år till år. Men som ordspråket säger Den som väntar på nått gott, väntar aldrig för länge...

Fotografen heter Börje Rönnberg. Börje ägnade en stor del av sin fritid till konsten och naturen och dessa områden gestaltade han gärna genom sin kameralins. Inom hans fantastiska fotografiska samling kan man till exempel finna en i stort sett fulländad dokumentation av vår kända fjällflora.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Malin Rolund

Kiruna bildsamling