"rootPage" is not defined.

Utställning demokrati

Skrivbordet i utställningen. Foto: Moa Strålberg

Välkommen till en utställning om demokratins genombrott i Kiruna och i Sverige. Fram till årskiftet kan ni lära er mer om detta i Infocenter i stadshuset Kristallen.

I utställningen kan du lära dig mer om Kirunakvinnorna som engagerade sig i rösträttsfrågan och bläddra digitalt bland de 1940 namnunderskrifterna för kvinnans rösträtt som samlades in i Kiruna. I utställningen kan du också läsa om hur det fungerade i Kiruna innan den allmänna rösträtten trädde i kraft och se en stol från Riksdagen som hamnat i Kiruna kommuns ägor. Stolen tillhörde Hjalmar Branting, Socialdemokraternas partiledare från 1907.

En del av utställningen bygger på material du själv skannar med din mobiltelefon, detta material kan du läsa här på hemsidan. Men passa på att besöka utställningen för att se föremålen och materialet om hur rösträttsfrågan såg ut i Kiruna under stadens tidigaste år.

Utställningen är en del av Kiruna kommuns firande av den allmäna rösträtten som under 2021 fyller 100 år och uppmärksammas över hela landet.

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström