Riksdagsstol ur föremålssamlingen

På en bild över första kammaren 1900 ser man stolarna som ledamöterna sitter vid. Foto: Wiklunds ateljé, Stockholms stadsmuseum
Bild över första kammaren 1900 där stolen användes. Foto: Wiklunds ateljé, Stockholms stadsmuseum

I föremålssamlingen finns ett mycket spännande objekt kopplat till demokrati, en riksdagsstol som sägs ha tillhört Hjalmar Branting.

Hjalmar Branting (1860-1925) var socialdemokraternas partiledare från 1907 och blev landets första socialdemokratiska statsminister 1920. Hjalmar Branting var vid minst ett tillfälle i Kiruna när han följde med sin fru Anna Branting på LKPRs internationella kongress Lapplandsresa 1911. Hans namn står med i Hjalmar Lundbohms gästbok från besöket.

På Hjalmar Lundbohms trapp har de ställts upp för en bild, deltagarna vid LKPRs kongressens lapplandsresa 1911. Resan gick till Abisko och Kiruna. Bland deltagarna finns framförallt utländska deltagare men även svenska. Anna Branting står till höger på bilden medan hennes man Hjalmar Branting saknas. Kanske han och värden Hjalmar Lundbohm var iväg på eget upptåg? Foto: Borg Mesch

lyssna på Brantings tal om rösträttsfrågan 1918 Länk till annan webbplats.

Men då beslutet om allmän och lika rösträtt togs användes inte denna stol. Den härstammar istället från Gamla riksdagshuset på Riddarholmen i Stockholm. Byggnaden användes som riksdagshus för första och andra kammaren 1866-1905 och denna möbel är från första kammaren.

Om stolen

Möbeln bestå av två delar, en pulpet och en taburett. Pulpeten är en skrivmöbel med lutande sida och taburetten en liten stol utan ryggstöd.

Egentligen ska taburetten sitta fast på ryggstödet som ni ser bakom taburetten och delarna var fastsatta i golvet.

Stolen är klädd i vinrött tyg och stoppad med tagel. Märkt nummer 13.

Taburetten är tillverkad av Fredric Benjamin Rambach, verksam som möbelsnickare 1833-1861.

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström