April

Konstverk "Himmel i brand" / Konstnär Ann-Louice Abrahamsson, år 2021

Visst känns det tryggt att veta att vi har en stark och kunnig styrka av brandmän redo att rycka ut när faran är framme? Naturligtvis behöver vår räddningstjänst en station att inkvartera sin verksamhet i och under hösten 2020 gick hela flyttlasset till den tredje stationen i ordningen, placerad vid Lombololeden.

Konstverket ovan gestaltar station nummer två som invigdes år 1994 och stängdes ned under oktober månad 2020.

Akvarellmålnngen har titeln "Himmel i brand" är placerad på entréplan i den nya stationen och är målad av kirunafödda konstnären Ann-Louice Abrahmasson. Målningen visar tydligt stationens utformning och placering men avslöjar också vilka exteriöra detaljer som har följt med till den nya stationen, till exempel tornet. Konstnären har i denna målning arbetat med komplement färger:

Som en kall januaridag då solens strålar når över horisonten och färgar molnen i en varm orangeröd färg i kontrast mot den kalla färgen i det nedkylda och snötäckta landskapet.

(citat Ann-Louise Abrahamsson)

Konstnär Ann-Louice Abrahmasson

Ann-Louise är född och verksam i Kiruna. Här har hon arbetat som keramiker och akvarellmålare sedan 1999.

Hon är också en av konsthantverkarna inom lokala butiken ateljénord

I akvarellmålandet utmanas jag av såväl det slumpmässiga i vattnets egen vilja som min förmåga att styra händelserna. Dessa två inneboende egenheter i akvarellens natur resulterar i både realistiska och abstrakta verk. Den miljö och natur som omger mitt liv i norr är också närvarande i min konst. Den ena årstidens kontraster gentemot nästa ger en konstant variation - varje månad förändras samma motiv av en långsam, men oberäknelig kraft.

I akvarellerna finner du motiv från det arktiska landskapet och dess karaktäristiska bebyggelse och livsmiljöer i en blandning mellan midnattsolens ljus och midvinterns mörker. Jag strävar efter att synliggöra det bortglömda för den hemmablinde och visa alla andra det vackra landskap vi lever i.

(källa: www.ann-louice. se)

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström