Februari

Konstverk/litografi "Samernas viste under spåtrumman". Konstnär Lars Pirak

Under 6 februari firar samer runtom i Sverige, Norge, Finland och Ryssland sin gemensamma nationaldag och därför passar vi på att lyfta fram en av de legendariska samiska konstnärer som efterlämnat ett stort kulturarv; Lars Pirak.

Månadens konstverk-Samernas viste under spåtrumman- Sáme árrotvisar på en konsnär som hyste en stor kärlek för den samiska kulturen där han gärna skildrade renskötande samer, jakt och den storslagna naturen runt omkring.

Kiruna kommuns konstsamling innehar en litografi över verket, vilket är en printteknik som möjliggör ett mångtryck av ett ursprungligt konstverk.

Konstnär Lars Pirak

(1932- 2008)

Lars Pirak var född 1932 i Tuorpons Sameby, inom Jokkmokks kommun. Som barn lyssnade han gärna till berättelser om sägner och om gamla kulturer vilket återspeglas i hans konst.

Han studerade vid Nääs slöjdseminarium samt vid Carl Malmstens verktadsskola. Lars har under sitt liv och sin konstnärsgärning uttryckt sig genom flera tekniker; konsthantverkare (trä- och renhornsskulpturer), målare, grafiker och tecknare. Han har konstnärligt utvecklat den samiska slöjden och den samiska bildkonsten och räknas som något av en legend.

1961 fick han guldmedalj i Norge och 1964 stipendium från Langmanska fonden. Lars Pirak har deltagit i oräkneligt antal utställningar både inom och utom landet.

8 november 2003 promoverades Lars Pirak till hedersdoktor, vid Umeå Universitet.

Källor:

  • Svenska konstnärer, Biografisk uppslagsbok, år 2000
  • www.forskning.se
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Malin Rolund