Mars

Litografi av Pelle Engman "Tvättkorgen" 1977

Månadens konstverk har titeln Tvättkorgen och gestaltar två kvinnor som tillsammans bär en, vad det verkar vara, tung korg med tvätt, kanske någonstans ute på landsbygden. Månaden mars har temat vårtstädning och det eviga tvättandet av hemmets allahanda textilier är väl att tolka som ett naturligt inslag i vardagen.

Konstverket ingår som en litografi i kommunens konstsamling, som enkelt kan beskrivas som en tryckmetod som ger möjligheten att prouducera det ursprunliga konstverk till ett visst bestämt antal upplagor.

Konstnär Pelle Engman

Pelle Engman är född 1948 i Sundsvall. Efter konststudier och resor etablerade han sin första ateljé i hemstaden. 1979 flyttade han till byn Långlett utanför Mora där han även byggde upp en atelje med bland annat egen tryckpress.

Sedan 1973 har Pelle Engman varit verksam som grafiker, målare , skulptör och fotograf. Han har gjort sig känd genom sina jordnära bilder med starka perspektiv. Sedan 1996 har färgen tagit överhand i form av pasteller , goucher, akryl och mosaik.

Genom åren har han ställt ut sina alster i ett flertal utställningar på museér, gallerier, konsthallar och företag i stort sätt hela Sverige. Utomlands har han visat sin kosnt i Mexico, Tyskland, USA, Frankrike och Ryssland.

Han har genom åren gjort flertalet skiv och CD omslag åt kompositören och musikern Lars Hommer men även med ett flertal musikgrupper.

Utöver det har konstnären även givit ut ett antal böcker om sitt konstnärsskap ; Trätid 1976 samt Blickfång 2008.

Sedan 2012 har han en fililal ateljé i Uppsala där han tillbringar mycket tid för sitt skapande.

(källa: www.pelleengman.se)

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Malin Rolund