Badhuset

Längst upp efter vägen ser du Kirunas nuvarande badhus. Precis bakom går gränsen för vad som påverkas av stadsomvandlingen. Förenklat går det att säga att allt nedanför badhuset kommer att försvinna inom några år.

Illustration över Kirunas nya badhus som öppnas under 2022. Illustration: We Group

Ett nytt badhus byggs just nu i nya stadskärnan och ska stå klart under 2022. Badet ska bli en attraktiv mötesplats som lockar till motion, nöje, rekreation och simsport. Det nya badhuset blir större än dagens och det kommer innehålla en 25-metersbassäng, hoppbassäng, två multibad med höj och sänkbart mellangolv, familjebad, vattenrutschbanor och relaxavdelning.

Badhuset nyuppfört 1958. Foto: Sunne Sundahl

Nuvarande badhus uppfördes 1957 och innehåller speciella detaljer, material och konstverk typiska för denna tid. Dessa kulturvärden har planerats in i det nya badhuset och kommer att flyttas dit under sommaren 2021.

Mosaikverket Djungelinteriör. Foto: Clara Nyström

Bland dessa finns konsverket Djungelinteriör som är en 70 kvm stor vågformad väggmosaik av John Wipp och består av 250 000 mosaikbitar. Mosaikbitarna sitter på betong och konstverket kommer behöva sågas i flera delar.

Vy från hopptornet i det nya badhuset. Illustration: We Group

Andra kulturvärden är den speciella badskylten som sitter på fasaden samt väggskiffer. Även kulturvärden från gamla stadshuset Igloo kommer att sättas upp i det nya badhuset.

Relax-serveringen i det nya badhuset med detaljer från det gamla stadshuset. Illustration: We Group

Besökarna kommer här få återuppleva det gamla stadshuset i form av tegel och terazzoräcken. De kommer även kunna sitta vid den gamla eldstaden från stadshuset som ska muras upp igen.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Moa Strålberg