Om nya Kiruna

Första byggnaden i Kirunas nya stadskärna, stadshuset Kristallen. Foto: Hufton+Crow

Likt den febrila byggverksamheten som rådde kring 1900 i Kiruna pågår det en likande byggverksamhet nu. Det byggs så det knakar i den nya stadskärnan. 2018 stod det nya stadshuset Kristallen klart och verksamheten i byggnaden har varit igång sedan dess.

Nya centrum med stadshus och det nya kulturhuset Aurora under byggande. Foto: Marianne Nordmark

Just nu pågår markarbeten på det stora torget utanför stadshuset och hyresgästerna i det intilliggande kvarteret har börjat flytta in. Bygget av det nya stadshotellet är på sluttampen och under året öppnar Aurora kultur och kongress.

Illustration nya Kiruna från 2015. Centrumkärnan närmast i bild. Illustration: White arkitekter

Samtidigt byggs tre kvarter längs handelsgatan för bostäder och handel, ett parkeringsgarage intill hotellet och LKAB Fastigheter bygger lägenheter på kvarteret bakom Aurora. Nära inpå den nya stadskärnan på Jägarområdet byggs också villakvarter.

Vy i stadsparken. Illustarion: White arkitekter

Bortanför stadsparken uppförs badhuset och Kunskapsstaden bestående av gymnasieskola, kulturskola och lärcentra för vuxna. 2020 togs den nya brandstationen i bruk och just nu byggs ett nytt polishus.

Byggnationen av det nya badhuset fotat i april 2021. I bakgrunden syns stadshuset Kristallen, hotellet och Kvarter 1. Foto: Irene Björk

Den nya dragningen av väg E10 kunde invigas hösten 2020 och de kommande åren kommer Kirunas handel ha flyttat, den första och andra delen av stadsparken vara färdig, Kirunas nya sjukhus stå klart och Kiruna kyrka stå på sin nya plats. Kiruna har en spännande framtid framför sig. Men även om vi blickar framåt så glömmer vi inte det vi lämnar bakom oss.

Vy från Hotell Ferrum över Kirunafestivalen och Kiirunavaara kl 22.25. Foto: Kjell Törmä

Härmed är din stadsvandring slut

Hoppas att du lärt dig mer om Kirunas historia och om den resa som fortgår i Kiruna nu och i framtiden.

Till dig som är besökare i Kiruna, hoppas vi ses snart igen! Under din nästa resa till vår stad kommer det kanske se lite annorlunda ut.

Till dig som bor här i Kiruna, hoppas att promenaden varit intressant och att du lärt dig något nytt om din hemstad.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Moa Strålberg