"rootPage" is not defined.

Struves meridianbåge

Foto: Thomas Utsi

Struves meridianbåge är en teknisk bragd med syfte att fastställa jordens storlek och form. Den har även fått en enorm betydelse för utvecklingen av lantmäteri med exakta kartor och vetenskapliga uppmätningar. Världsarvet Struves meridianbåge består av 34 punkter i tio länder. En av dessa punkter ligger i Kiruna kommun, Tynnyrilaki.

Under 1800talet var intresset för hur naturlära och vetenskap stort. Var egentligen jorden helt rund? Detta bestämde sig den tyske astronomen Friedrich Georg Wilhelm Struve (1793 – 1864) att kolla upp. Med hjälp av så kallad triangelmätning kunde man bestämma den exakta formen och storleken på jorden. Mätningarna pågick 1816–1855 och var ett stort steg framåt i teknikutvecklingen.Mätpunkterna ligger längs en 2 820 kilometer lång stäcka som går från Hammerfest i Norge till Izmail i Ukraina vid Svarta havet.

Arbetet var strapatsrikt eftersom det gick igenom flera länder, ofta till fots och genom obanad terräng. Mätningarna visade att jorden inte är helt rund utan tillplattad vid polerna. Förutom det vetenskapliga framsteg detta arbete innebar var projektet också ett tidigt exempel på vetenskapligt samarbete mellan flera länder.

Svenska punkter

I Sverige gick mätningen genom Tornedalen och utfördes under sju år mellan 1845–1852 under ledning av Nils Haqvin Selander från Vetenskapsakademien i Stockholm. De fyra svenska världsarvspunkterna av de totalt sju punkter som i dag finns på svensk mark ligger på bergen Tynnyrilakilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Kiruna) , Jupukkalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Pajala), Pullinkilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Övertorneå) och Peravaaralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Haparanda).

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Malin Rolund