Varför världsarv?

Vad är ett världsarv?

För att kunna utses till världsarv ska de nominerade platserna ha ”universella värden” (outstanding universal values) d.v.s. ha så höga natur- eller kulturvärden att de angår alla – nu och i framtiden. De är mänsklighetens gemensamma arv som alla har ansvar för att bevara. Struves meridianbåge är ett teknik- och vetenskapshistoriska världsarv, vilket det för närvarande finns förhållandevis få av på listan.

Det är Unesco som är ansvig och utser nya världsarv.

Ur unescos motivering:

”Struves triangelmätning av ett långt segment av en meridian har medverkat till att fastställa den exakta storleken och formen på jordklotet. Mätningen var ett stort steg framåt för vetenskapen. Mätningen av Struves meridianbåge är också ett gott exempel på samarbete mellan forskare i olika länder.”

Världsarvspunkterna

Den ursprungliga bågen bestod av 265 huvudmätpunkter och 34 av punkterna har sedan juli 2005 upptagna på Unescos världsarvslista. Sju av de 265 mätpunkterna ligger i svenska Tornedalen och fyra av dem ingår i världsarvet Struves meridianbåge. De fyra mätpunkterna finns på bergen Tynnyrilaki (Kiruna), Jupukka (Pajala), Pullinki (Övertorneå) och Perävaara (Haparanda)

Visste du att...

Det finns 1121 världsarv i världen. Här är en lista över alla. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterDe 15 världsarv i Sverige kan du läsa mer om här. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterTre av dessalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ligger i norrbottens län och är Gammelstad kyrkstad, Lapponia och Struves meridanbåge.

Hälsningland

Världsarvet Hälsingegårdarna

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Ulrika Isaksson