Innovationsplattform Kiruna - historik

Kvinna klickar på kugghjul med texten innovation

Innovationsplattform Kiruna var från början ett Vinnovafinansierat projekt med stöd av Luleå tekniska universitet och RISE. Projektet fick till uppgift att i samband med stadsomvandlingen undersöka och experimentera med nya arbetssätt och förhållningssätt som gynnar gränsöverskridande kommunikation och utveckling av samarbete både med externa parter och mellan enheter, avdelningar, förvaltningar och bolag hos kommunen – allt med syfte att bli en innovativ byråkratisk organisation.

Fas 1 år 2016-2019 fokuserade på sakfrågor, utvecklingsområden och tekniska innovationer som till exempel nytt energisystem, avfallshantering, cirkulära system, BIM-modeller, IT & IoT och hållbart byggande. Det handlade om att stärka kapaciteten i kommunen att leda och organisera hållbar stadsutveckling genom externa samarbeten mellan kommunen, näringsliv och forskningsinstitutioner.

På sluttampen av den första fasen insåg man att innovationsarbetet behövde ändra fokus för att stärka kommunens innovationsförmåga. Byråkrati måste samverka med utveckling och innovation. Fokus skulle nu ligga på att utveckla relationer över organisatoriska gränser och stärka den innovativa kompetensen hos medarbetarna. En innovationsgrupp sattes ihop som bestod av medarbetare från kommunkoncernen, forskare i entreprenörskap, interorganisatoriska relationer, stadsplanering och byggnadskonstruktion från Luleå tekniska universitet och Uppsala universitet samt processledare från RISE (Senare Sweco och Borås stad).

Fas 2 som pågick 2020 till 2022 fokuserade därför på att utveckla metoder och arbetssätt som bryggar över traditionella förvaltningsgränser – att skapa en innovationskultur och ett innovationssystem med fokus på relationer och samverkansprocesser mellan olika verksamheter. Deltagarna fick träna på och använda sig av in innovationsverktyg och modeller i designtänkande för att utforska och förstå organisatoriska problem. Att jobba med innovativa lösningar behövs för att möta de utmaningar som finns i vår snabbt föränderliga värld. Utveckling genom innovation ger unika möjligheter. Under dessa tre år har Innovationsplattform Kiruna utvecklat metoder och arbetssätt för att jobba med innovation i offentlig sektor, med fokus på samverkan och problemlösning. Exempel på detta är Kirunamodellen och Innovationslek!.

Sedan januari 2023 har Kiruna kommun ett innovationsledningssystem, ett nätverk, som ska stötta och vägleda innovationsarbete inom Kiruna kommunkoncern. Nätverket består av de medarbetare som ingick i innovationsplattformen och som nu får lägga 15% av sin arbetstid på innovativt arbete som innovationsambassadörer. Tekniska Verken har också numera två medarbetare som arbetar heltid som innovationsledare. Innovationsplattform Kiruna har en tydlig inriktning mot hållbarhet och innovation men handlar också om att underlätta för en sådan stor organisation som en kommun att konstant driva utveckling och hela tiden sträva efter att förbättra servicen till kommunmedborgarna inom all kommunal verksamhet. Innovationsplattform Kiruna ska stödja utveckling och vara ett innovationsstödsystem i hela kommunkoncernen.

Innovation i Kiruna kommunkoncern

För oss är innovation är en pågående process där vi lär av varandra. Det är viktigt att varje medarbetare har tillit till sin egen handlingskraft och kompetens att förändra. Innovation ska komma från behov och önskan att förbättra eller utveckla och finnas nära medarbetaren.

Vi vill lösa problem tillsammans, vi vågar prova nya arbetssätt och vi utvärderar och itererar alltid med medarbetarens/avdelningens/
kundens/brukarens eller medborgarens bästa i fokus. Vi vill ha en lärande och reflekterande kultur med hög tillit där det är tillåtet att testa och misslyckas. Vi bygger upp organisationens kapacitet och förmåga att möta utmaningar och hitta nya lösningar. Utmaningar ser vi som möjligheter att utveckla vår service och våra verksamheter.


Innovationsplattformar i Sverige

Innovationsplattform Kiruna samarbetar med fem andra innovationsplattformar i Sverige; Future by Lund, Go:innovation, Innovationsplattform Borås, Innovationsplattform hållbara Stockholm samt Social Progress Innovation Sweden by Umeå.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Sandra Eriksson