Projekt och samarbeten

Gemensam trädgård för odling

I Stadsbyggnadsavdelningen på Kiruna kommun ingår 3 enheter; TIllväxenheten, Planenheten och Mark- och exploateringsenheten. De olika enheterna ingår i projekt och samarbeten med både nätingslivet, regionen och andra kommuner i länet. Här listar vi både aktuella och tidigare projekt som Stadsbyggnadsavdelningeningår i.

Aktuella projekt

Hej Hemby är en treårig satsning som drivs av Leader Tornedalen 2030. Projektet har sedan tidigare funnits i Övertorneå och Pajala men breddas nu till byar i Haparanda och Kirunas östra delar.

Hej Hemby jobbar tillsammans med lokala krafter i föreningslivet och företag för att öka inflyttning och etablering av småföretag i Tornedalen. En stor målgrupp i denna projektperiod är även de personer som redan har flyttat in för att öka inkludering, gemenskap och trivsel, något som är avgörande för att behålla kommuninvånare och öka attraktiviteten.

Hej Hemby vill samverka med lokala föreningar och byar som vill engagera sig för inflyttning och ha ett samarbete med rekryterande företag som vill utveckla nya metoder och samarbeten. Projektet blir också en naturlig samarbetspartner till de kommunala enheterna och lokala projekt som arbetar med tillväxt och attraktivitet.

Hej Hemby erbjuder inflyttarservice, stöd till husägare som vill hyra ut eller sälja och genom samarbete med lokala byaföreningar marknadsföra byar, jobbmöjligheter och etableringsmöjligheter. Utifrån de olika medverkande byarnas unika potential, behov och idéer testas olika metoder och marknadsföring vilket också ger ett stort kunskapsutbyte mellan byar och kommuner.

Hej Hemby kommer samverka med Move on Up gällande marknadsföring och service till inflyttare och ett informationsmöte kommer hållas i Vittangi i slutet på maj där föreningar i östra delen av kommunen är välkommen att ta del av information och anmäla sitt intresse för att vara en del av projektet.

 

I Norrbotten och Västerbotten pågår just nu några av de största investeringarna någonsin på grön omställning, teknik och infrastruktur. Satsningen ställer stora krav på fler bostäder, attraktiva livsmiljöer och långsiktig hållbarhet. Hur kan vi skapa hållbara bostäder på kort tid samtidigt som vi tillvaratar befintliga resurser och skapar långsiktigt goda livsmiljöer med bra kvalitet?

Goda livsmiljöer formas av kontinuitet, flera perspektiv och lokal platskännedom. Med den utgångspunkten fortsätter arbetet med projektet Visioner i Norr steg 2, en fristående del från Visioner: i Norr som genomfördes 2022. Bakom satsningen står Rådet för levande städer, projektlett av ArkDes, i samverkan med Boden, Gällivare, Kiruna, Luleå, Skellefteå och Umeå.

Genom en utlysning under våren 2024 valde Rådet för levande städer ut sex tvärdisciplinära team av designers, arkitekter, gestaltare och andra innovationsaktörer för att ta sig an konkreta platser i kommunerna. Utgångspunkten är att skapa hållbara livsmiljöer. Satsningen syftar till att utforska och få in nya ögon i samhällsbyggnadsprocessen och hitta nya metoder för att skapa långsiktiga förvaltnings- och utvecklingsstrategier.

Projektet leds av ArkDes.

Under våren 2023 beviljade Region Norrbotten och Svenska ESF-rådet – Europeiska Socialfonden, medel för ett treårigt projekt gällande förbättring av mottagarkapaciteten i de fyra kommunerna Kiruna, Jokkmokk, Gällivare och Överkalix. Vi ska lära oss av och med varandra för att bli en bättre plats för nyinflyttade och potentiella nya kommuninvånare.

Projektet heter Move on up och är ett samverkansprojekt som under tre år ska stärkta lokala strukturer och metoder för att bidra till att attrahera den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar kopplat till samhällsomvandlingen, industriomställningen samt behovet av kommunal service som det medför. Målet är att ta fram och etablera en hållbar, långsiktig och inkluderande metod och ett arbetssätt för mottagande av inflyttare i de deltagande kommunerna. Praktik för tillgänglighet, jämställdhet och mångfald är centralt i metodutvecklingen.

Move on up är en satsning för att förbättra infrastrukturen för inflyttning och är även ett viktigt steg mot att skapa ett mer inkluderande och välkomnande samhälle inom region Norrbotten och deltagande kommuner. I takt med att projektet fortskrider kommer det att bidra till att stärka Norrbottens status som en öppen och dynamisk region, som aktivt arbetar för att inkludera alla dess invånare.

 

Norrbotten står inför en historisk utmaning. Arbetskraftsbristen hotar både företagens tillväxt och samhällets utveckling. Men nu tas krafttag för att vända trenden!

Genom det nystartade projektet Kompetensarena Norrbotten som leds av Region Norrbotten, samlas näringsliv, offentlig sektor och utbildningsaktörer för att hitta konkreta lösningar på länets akuta kompetensbehov. Kiruna kommun ingår i projektet som pågår till december 2027 och fokuserar på samverkan, strategisk planering och smarta utbildningsinsatser som rustar regionen för framtiden.

 

 

 

Aktuella nätverk och samarbeten

Leaderområdet Tornedalen 2030 omfattar fyra kommuner: Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda i Norrbottens län. Det är Sveriges nordligaste Leaderområde och gränsar mot Norge och Finland.

Utveckling genom Leader innebär att du som har idéer om den lokala utvecklingen kan föra fram dem, engagera dig och söka pengar till projekt. Det handlar om att utveckla din bygd utifrån lokala förutsättningar. Tanken är att lokal utveckling genomförs mest effektivt av boende och verksamma i området; av dig, din förening, lokala företag och andra organisationer.

Visionen för Tornedalen 2030 är:

  • Tornedalen är välkomnande och inkluderande.
  • Här fokuserar vi på våra möjligheter och löser utmaningar tillsammans.
  • Hos oss är det tillåtet både att lyckas och att misslyckas.
  • Alla som bor i området är ambassadörer för ett växande område, fullt av utvecklingskraft och energi.

 

 

Tornedalsrådet bildades 1987 och är en samarbetsorganisation för Tornedalskommunerna i Finland och Sverige, samt de kommuner i Norge vilka gränsar till Tornedalen.

Kiruna kommun har represention i både rådet och styrelsen. Representanterna utses politiskt för varje mandatperiod. Genom Tornedalsrådet samverkar ingående kommuner bland annat i frågor som rör näringsliv, skola och kultur.

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård 2020 är ett område där kommunerna Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda ingår.

Du som ser möjligheter att utveckla området med fisket och vattnen som resurs kan kontakta verksamhetskontoret för Fiskeområdet.

 

 

Avslutade projekt

I projektet Visioner: i Norr fick 11 kreativa team bestående av några av Sveriges främsta arkitekter, konstnärer och designers uppdraget att skissa fram visioner för framtidens hållbara livsmiljöer i Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå. Frågorna som ställdes var: Vad innebär den storskaliga gröna omställningen för människorna, platserna och kulturen? Vilken berättelse kan denna samhällsomställning generera?

Storskaliga gröna industriella investeringar pågår i Norrbotten och Västerbotten där svenska företagare och entreprenörer vill gå i spetsen för omställningen till en fossilfri värld. I och med det behöver kommuner i dessa områden expandera för att möta krav på infrastruktur, bostäder, mötesplatser och social service.

Inom ramen för myndighetssamverkan inom Rådet för hållbara städer bjöds, i samarbete med Boden, Gällivare, Kiruna, Luleå, Skellefteå och Umeå, aktörer från olika discipliner in att medverka i framtagandet av idéskisser med utgångspunkt i kommunernas unika förutsättningar och processer. Syftet var att samla tvärsektoriell kreativ kompetens och medborgare för att bidra till utveckling och omställning till ett mer hållbart samhälle ur flera perspektiv. Under senhösten 2021 fick tvärdisciplinära team med konstnärlig höjd anmäla sitt intresse att delta och förfrågan fick ett stort gensvar. Totalt inkom 55 ansökningar och utav dem valdes elva team ut att skissa på framtidens livsmiljöer i de sex kommunerna.

Resultatet av teamens processer blev elva idéskisser kring hur en attraktiv och fossilfri framtid med design, kultur, kreativitet och kommunernas förutsättningar som utgångspunkt kan se ut. Bland skisserna finns idéer om samhällsutveckling som inte tar någon ny mark i anspråk, hur nedlagda gruvområden kan bli platser för människor, minnesplatser över det vi förlorat till klimatförändringarna, en ny förvaltningsmodell som bygger på lokalt samskapande, och tankemodeller kring hur de konstanta förändringarna kan hanteras. Teamen presenterade sina idéskisser i form av visionsdokument, som i sin tur sammanfattades i en slutrapport.

 

RIT är ett regionalt utvecklingsprojekt med syfte att skapa hållbar tillväxt i Norrbotten och stärka Sverige som rymdnation. Projektet drivs av LTU-Business och Luleå tekniska universitet.

RIT bidrar till att rymdbranschen i regionen stärker sin förmåga att samverka mellan akademi, näringsliv och aktörer i det innovationsstödjande systemet.

Projektet c/o Kiruna startade 2018 och avslutades under våren 2020.

Kiruna står inför en omvandlingsfas med ett nytt centrum, en process som är omtalad och bevakad nationellt och internationellt. Stadsomvandlingen pågår och på vägen mot det nya möts vi av utmaningar som påverkar Kiruna som plats. Ur det föddes projektet c/o Kiruna som startade igång under våren 2018 med fokus på attraktivitet i befintlig stadskärna. Syftet med projektet c/o Kiruna har varit att fungera som en testplattform för aktiviteter som kan tas med i utveckling av den nya stadskärnan. Projektet finansierades av Kiruna kommun, Sparbanken Nord och Region Norrbotten.

I det nya landsbygdsprogrammet 2014–2020 är det möjligt att jobba med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden. 

Den lokala utvecklingsstrategin för Tornedalen 2020 ska ge vägledning och inspirera till smart, inkluderande och hållbar utveckling i området.

Med stöd i utvecklingsstrategin ska innovationer med bas i Tornedalens unika natur- och kulturområde utvecklas. Området innefattar större delen av Haparanda kommun, Övertorneå och Pajala kommun samt Vittangi och Karesuando församling i Kiruna kommun.

Strategin ska bidra till att uppfylla visionen för området:

  • Tornedalen är en gränsöverskridande mötesplats där människor och företag kan förverkliga sina idéer i en kreativ livsmiljö

De övergripande målen är:

  • Ett inkluderande, välkomnande och attraktivt område för människor och företag att växa i
  • Ny kompetens i befintliga och nya verksamheter
  • En hållbar ekonomisk, social och ekologisk tillväxt med bas i områdets natur- och kulturtillgångar

 Insatsområden är:

  1. Utveckling av områdets attraktivitet, lokalt engagemang och gränsöverskridande samverkan
  2. Utveckling av ny kompetens och entreprenörskap i befintliga och nya företag och verksamheter
  3. Utveckling av hållbar tillväxt i nya och befintliga företag med utgångspunkt i områdets natur- och kulturtillgångar

Projektet Kirunabo har via utforskande och medskapande metoder involverat medborgare i arbetet med stadsomvandlingen och kommunala medborgardialoger.

Tillsammans med lokala initiativtagare har projektet deltagit i skapandet av nya fysiska mötesplatser som bygger på sociala aktiviteter och gemensamma intressen hos deltagarna. Mötesplatserna har testats i Kirunas befintliga centrum för att se vilka behov som finns och faktorer som behövs för att bygga en ny centrumkärna ur ett socialt hållbarhetsperspektiv. Kirunabo har arbetat för att bryta utanförskap och motverka segregation, så att fler medborgare inkluderas och känner glädje och delaktighet i stadsutvecklingen.

Projektperiod 2018-2019, finansiärer Kiruna kommun och Vinnova.

En nationell satsning på hållbar destinationsutveckling har under åren 2012-2015 initierats av regeringen och Kiruna har varit en av fem utvalda destinationer i Sverige. Projektet har drivits av Kiruna Lapland ekonomisk förening.

Ett resultat av projektet är att en övergripande masterplan samt en markplan för turismen tagits fram. Kiruna kommun har både medverkat och medfinansierat delar av projektet.

Senast uppdaterad •