Barnens tankar på ett plank

Torsdag den 8 juni var det vernissage för plankprojektet. Elever från Bergaskolan, Tuolluvaaraskolan och Vita Vidderna visade sina framtidsvisioner och målningar på det 40 meter långa planket i Iggesundsparken.

På plats fanns föräldrar och representanter från skola, LKAB och Kiruna kommun.

Solen strålade från en klarblå himmel och det bjöds på saft och bullar med mingel där varje elev kunde visa upp sitt eget unika alster på planket.

Josefine Ejemalm, kommunikatör på LKAB är en utav initiativtagarna till plankprojektet som genomfördes för första gången år 2015 i samband med att Ullspirans gård 2 och 4 avvecklades.

-Utveckling, avveckling och flytt är en förutsättning för fortsatt gruvbrytning och där väcktes idén om plankprojektet som ett forum där unga ges möjlighet att uttrycka sina tankar om framtiden, säger Josefine Ejemalm.

Sofia Agronius, projektledare på uppdrag av LKAB, har jobbat med eleverna i de egna klassrummen under det gemensamma temat framtid.

-Det har varit jätteroligt att jobba med eleverna!

Sofia berättar att förra gången som plankprojektet genomfördes, år 2015, så var motiven på planket parkourparker, sjukhus och badhus.

-I år har eleverna målat äventyrsbad, glassbarer och köpcentra men också det nya stadshuset och klocktornet som ska flyttas, säger Sofia.

-Visionerna på planket ger en fingervisning om vad Kirunas barn tycker att den nya staden ska innehålla för att den ska vara bra och attraktiv. Barnens röster är viktiga, de är ju framtidens kirunabor, säger Göran Cars, stadsutvecklare, Kiruna kommun.

-Det var roligt och spännande att ta del av barnens tankar och visioner om den nya centrumkärnan, säger Peter Niemi, kommunchef, Kiruna kommun.

Projektledaren Mari Kuokkanen, projektledare och ansvarig för avvecklingsprojekten vid LKAB. håller med.

-Det var väldigt spännande att se elevernas framtidsvisioner för vårt nya centrum.

Det 40 meter långa planket med elevernas framtidsvisioner finns tillgängligt för allmän beskådan i Iggesundsparken under hela sommaren. Åtta klasser från centrala Kiruna har deltagit i plankprojektet: Vita Viddernas barnskola årskurs 1, Bergaskolan årskurs 2, Tuolluvaaraskolan årskurs 1-6.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark