Avtal klart för Kunskapsstaden

Gunnar Selberg och Ulf Nordell skrev på avtal för Kunskapsstaden på Högalidskolan. Foto: Ulrika Isaksson

I dag har Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg och direktör projektgenomförande vid HENT, Ulf Nordell, skrivit på avtal för Kunskapsstaden.

Som en del i den pågående stadsomvandlingen har Kiruna kommun beslutat att investera i Kunskapsstaden, som ska innehålla gymnasieskola, kulturskola och lärcentra för vuxna, en idrottshall och en grundskola.

Projektet utförs i partnering, även kallat utökad samverkan eller samverkansentreprenad, där beställaren och entreprenören gemensamt löser uppgifter de löpande ställs inför i ett öppet samarbete med en i vissa delar integrerad projektorganisation.

I dag har Gunnar Selberg, Kirunas kommunalråd, och Ulf Nordell, programdirektör vid HENT, skrivit på avtal om Kunskapsstaden på Högalidskolan. Elever från årskurs 6 deltog i pressträffen, eftersom de är den första kullen som börjar på det nya gymnasiet.

Kunskapsstaden planeras utifrån utvecklingsplanens översiktliga tanke om en tät och blandad småstad i kvartersstrukturer med en blandning av funktioner och typologier. Funktion och gestaltning ska reflektera såväl lokal identitet och historia som det subarktiska klimatets begräsningar och möjligheter. Byggnaderna ska vara energisnåla och klimatsmarta. Byggnaderna ska utformas med målen Miljöbyggnad silver och Energimål guld.

Byggstart är planerad till senast år 2020 för Kunskapsstaden och idrottshall respektive 2022 för grundskola.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark