Google translate text, här kan du översätta din sida.

Klocktornet

Våren 2017 inleddes nedmonteringen av klocktornet som nu står på torget intill det nya stadshuset Kristallen.

Under kvällen och delar av natten mellan den 31 juli och 1 augusti 2017 lyftes första delen av klocktornet ned från stadshustaket. Under följande dagar monterades klocktornet ned i delar för transport till verkstad för restaurering. Därefter flyttades klocktornet till den nya stadskärnan, för att placeras på torget alldeles intill Kristallen.

Klocktornet som är 26 meter högt är en gjutjärnskonstruktion som levererades i sektioner för att monteras på plats. Bror Marklund, konstnär och professor, fick uppdraget att utforma klocktornet. Artur von Schmalensees tanke var att gjutjärnet i kombination med nysnö, yrsnö och rimfrost skulle skapa effekter på tornet. Figurerna som han gjorde finns i alla riktningar och symbolerna är natur och kultur. Formspråket är reducerat och nästan primitivt. Tornet har 23 klockor som tillsammans väger 8,2 ton och de kan dessutom spela flera olika melodier.

Kiruna Stadshus stod klart för inflyttning i början av 1962 men på grund av förseningar med montaget av klocktornet fick invigningen vänta till april 1963.

 

 

Publicerad av:  Martina Aho, Marianne Nordmark

Senast ändrad:  2018-07-20