Flytt och rivning av byggnader

Vy från Luossavaara den 1 april 2019. I förgrunden ses kulturbyggnader som flyttats från Bolagsområdet. Foto: Kjell Törmä

Vilka byggnader ska flyttas och vilka byggnader ska avvecklas? Och vem är det egentligen som bestämmer byggnadernas öde? I detta avsnitt hittar du bland annat information om preliminära tidplaner, historik om Kirunas gamla stadshus Igloo samt en grundlig dokumentation av byggnader inom området Gruvstadspark 1.

Den 24 maj 2017 flyttades den första kulturbyggnaden i Kiruna

Det var B5:an som gruvföretaget LKAB flyttade till utvecklingsområdet vid Luossavaara. Därefter har ett flertal andra byggnader flyttats, samtidigt som andra har avvecklats.

Enligt det första avtalet "Gruvstadspark del 1" som presenterades år 2011 så finns det byggnader av kulturhistoriskt värde som ska flyttas eller redan har flyttats. Det handlar om byggnaderna Kiruna kyrka, Hjalmar Lundbohmsgården (som har flyttats), Ingenjörsvillan (som har flyttats), Arbetarbostaden B5 (som har flyttats), Länsmansbostaden (som har flyttats), Svedbergska huset B55, Det lilla röda huset på Vagntipparen 4 samt upp till 14 Bläckhorn.

Så blir flytten av kulturbyggnader

Totalt är 31 byggnader som är med i nytt avtal om flytt. Hösten 2019 flyttades de tre husen i "Gula raden" och de fyra husen av "16 rums arbetarbostäder" till den nya platsen intill Kirunas nya stadskärna. Just nu färdigställer LKAB lägenheterna invändigt efter flytten som enligt planeringen ska stå klara under hösten 2021.
Byggnader som ska flyttas (länk)

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark