Tillfällig järnvägsstation

Kirunas tillfälliga järnvägsstation den 16 maj 2017. Foto: Kjell Törmä

Dagens järnvägsstation i Kiruna är tillfällig. Trafikverket arbetar med att ta fram en järnvägsplan för en ny järnvägsstation i Kiruna. På Trafikverkets hemsida finns mer information. Här finns även vanliga frågor och svar. Se länken till Trafikverket nedan.​​

Tillfällig järnvägsstation

Den tillfälliga järnvägsstationen ligger cirka 1,5 km norr om Kiruna C. Byggnaden var tidigare en fjärrstation som renoverades för att bli stationshus. Stationen kommer att vara i bruk tills en permanent station är byggd. Trafikverket har huvudansvaret för den frågan, men Kiruna kommuns vilja är att stationen placeras i anslutning till den framtida stadskärnan. 

Transferbuss från busstationen

Transferbussen trafikerar mellan busstationen och tillfälliga järnvägsstationen. Transferbussens avgång från järnvägsstationen anpassas efter tågets ankomsttid och sker cirka tio minuter efter tågets ankomst. Transferbussen är avgiftsfri.

Tågtransfer, länk till ny sida med tidtabell Länk till annan webbplats.

Fakta: Ny järnvägssträckning och tillfällig järnvägsstation

Den 31 augusti 2012 invigde Trafikverket och LKAB den nya järnvägssträckningen som går bakom gruvberget Kiirunavaara.

Järnvägen är en av de första sakerna som har påverkats i samband med stadsomvandlingen. Därför har Trafikverket byggt en ny sträckning av järnvägen som istället för att gå genom Kiruna passerar på södra sidan av Kiirunavaara och därmed ligger utanför det område som påverkas av gruvbrytningen. Den nya sträckningen är totalt 18 kilometer lång.

I samband med att den nya sträckningen var färdig togs en ny tillfällig järnvägsstation i bruk, cirka 1,5 kilometer norr om Kiruna C.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark