"rootPage" is not defined.

Gamla centrum

LKAB:s avveckling av Kirunas gamla centrum är inne i en intensiv fas. Fotot taget från gamla stadshusets parkering i slutet av maj 2024.

I samband med invigningen av Kirunas nya stadskärna hösten 2022 startade LKAB:s rivning av gamla centrum. På den här sidan publicerar vi aktuella foton.

Gruvvägen i Kiruna med vy mot byggnader i gamla centrum. I mitten ses den pågående rivningen av Tempohuset. Foto 1 maj 2024.
Geologgatan i Kiruna där byggnader avvecklas. Foto 2024-05-01.
Byggnader längs Biblioteksgatan förbereds för rivning. Till vänster gamla biblioteket och i mitten hyreshuset där många brandmän med familjer bodde när första brandstationen var igång.. Foto 2024-05-01.
Den gamla biblioteksbyggnaden på Biblioteksgatan rivs. Foto 2024-05-01.
Föreningsgatan i gamla centrum den 16 april 2024.
Hjalmar Lundbohmsvägen i Kiruna med vy mot platsen där husen kring Martinsssons hörna och kvarter Ortdrivaren stod innan de avvecklades under år 2023. Foto 21 mars 2024.

Först ut att avvecklas var kvarteret Ortdrivaren med husen som i folkmun döpts till Snusdosan, Spottkoppen, Berlinmuren och Mullbänken. Här ingår även byggnaderna kring Martinssons hörna och ned mot busstationen, runt Biblioteksgatan samt Meschplan, gamla Palladium och Centrum-huset. Platserna, där byggnader som avvecklats stått, mvandlas senare till gruvstadspark, ett parkområde med bland annat lekparker och parkbänkar. På så sätt skapas en mjuk övergång mellan gruvan och staden. Läs mer om avvecklingen av områdena i gamla centrum på LKAB:s webbplats om samhällsomvandlingen, se länken nedan.

Totalt är det 31 byggnader som är med i avtalet som beslutades av kommunstyrelsen 2019.

SJ-området
- Fem byggnader flyttades till Lokstallet sommaren 2022.

Centrum
- Landströms
- Pekinghuset
- Cementgjutaren 1
- Kyrkoherdebostaden
- Frälsningsarméns hus
- Gamla sjukstugan (flyttas på kommunens ansvar)
- Gamla brandstationen (flyttas på kommunens ansvar)

Björkbacken
- Fem tjänstemannavillor
- Rundradiostationen

Övriga bolagsområdet
- Jerusalem
- B226, Hjalmar Lundbohmsvägen 17
- Carl Westmans fyra egnahemsbostäder på August Malmsgatan

De tre husen "Gula raden" och de fyra husen "16 rums arbetarbostäder" flyttades redan 2019 till den nya platsen intill Kirunas nya stadskärna.

Läs mer om varje byggnad (länk).

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark