"rootPage" is not defined.

Flytt och rivning av byggnader

Vy från Luossavaara den 1 april 2019. I förgrunden ses kulturbyggnader som flyttats från Bolagsområdet. Foto: Kjell Törmä

Vilka byggnader ska flyttas och vilka byggnader ska avvecklas? Och vem är det egentligen som bestämmer byggnadernas öde? I detta avsnitt hittar du bland annat information om preliminära tidplaner, historik om Kirunas gamla stadshus Igloo samt en grundlig dokumentation av byggnader inom området Gruvstadspark 1.

Så blir flytten av kulturbyggnader

Totalt är det 31 byggnader som är med i avtalet som beslutades av kommunstyrelsen 2019.

SJ-området
- Fem byggnader

Centrum
- Landströms
- Pekinghuset
- Cementgjutaren 1
- Kyrkoherdebostaden
- Frälsningsarméns hus
- Gamla sjukstugan (flyttas på kommunens ansvar)
- Gamla brandstationen (flyttas på kommunens ansvar)

Björkbacken
- Fem tjänstemannavillor
- Rundradiostationen

Övriga bolagsområdet
- Jerusalem
- B226, Hjalmar Lundbohmsvägen 17
- Carl Westmans fyra egnahemsbostäder på August Malmsgatan

De tre husen "Gula raden" och de fyra husen "16 rums arbetarbostäder" flyttades redan 2019 till den nya platsen intill Kirunas nya stadskärna.

Läs mer om varje byggnad (länk).

Den 24 maj 2017 flyttades den första kulturbyggnaden i Kiruna

Det var B5:an som gruvföretaget LKAB flyttade till utvecklingsområdet vid Luossavaara. Därefter har ett flertal andra byggnader flyttats, samtidigt som andra har avvecklats.

Enligt det första avtalet "Gruvstadspark del 1" som presenterades år 2011 så finns det byggnader av kulturhistoriskt värde som ska flyttas eller redan har flyttats. Det handlar om byggnaderna Kiruna kyrka, Hjalmar Lundbohmsgården (som har flyttats), Ingenjörsvillan (som har flyttats), Arbetarbostaden B5 (som har flyttats), Länsmansbostaden (som har flyttats), Svedbergska huset B55, Det lilla röda huset på Vagntipparen 4 samt upp till 14 Bläckhorn.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark