Beroende och skadligt bruk

Hos Kiruna kommun finns stöd och behandling inom socialförvaltningens öppenvård till dig med skadligt bruk och beroende av alkohol, droger och spel om pengar samt till dig som är anhörig till någon med beroendeproblematik.

Kontaktvägar till råd, stöd och behandling

När du känner en oro över att du själv eller någon du känner, har problem med ett skadligt bruk eller beroende av droger kan du ta kontakta öppenvården i Kiruna kommun och Våga Fråga.

Om du önskar vår hjälp kan du ringa direkt för att boka ett informationssamtal. Vi kan erbjuda upp till fem samtal utan beslut från socialtjänsten.

Länk till Våga Fråga

Har du ett mer omfattande behov av behandling eller om du redan har en socialsekreterare på socialtjänstens vuxenenhet, kan du ansöka där om att få råd- och stödsamtal eller behandling.

Länk till vuxenenheten

Community Reinforcement Approach (CRA) syftar till att hjälpa personer till ett drogfritt liv. Faktorer som främjar drogfrihet i personens närmiljö förstärks medan faktorer som främjar droganvändningen minskas.

CRA är ett behandlingsprogram för personer med skadligt bruk eller beroende av alkohol eller narkotika. A-CRA (Adolescent Community Reinforcement Approach) är ungdomsversionen av CRA, för ungdomar 13–24 år. I A-CRA involveras även vårdnadshavare i behandlingen. Syftet med CRA och A-CRA är bland annat att minska eller eliminera skadligt bruk eller beroende av alkohol eller narkotika, utöka antalet drogfria aktiviteter och sociala relationer samt förbättra relationerna med anhöriga.

Både CRA och A-CRA innefattar ca 12-16 sessioner. Under sessionerna arbetar vi bland annat med att kartlägga beroendet, förändra tankar och beteenden samt att du får lära dig olika tekniker för att hantera känslor och tankar. I behandlingen ingår det hemuppgifter.

Haschavvänjningsprogrammet (HAP) är ett avvänjningsprogram vilket innebär att du, genom att få kunskap om de olika abstinensfaserna, får bättre förutsättningar att klara av abstinensen och därmed hålla dig drogfri. Syftet med metoden är att påverka droganvändningen, tankemönster samt psykologisk och social kompetens.

Under sessionerna lär du dig att förstå beroendet och dess effekter, hantera triggers och cravings, skapa nya och positiva vanor, få psykologiskt stöd för att bearbeta känslor och bygga ett nytt, drogfritt liv. Du kommer även att få hemuppgifter att arbeta med.
Programmet genomförs under minst sex veckor och max åtta veckor med totalt 18 sessioner.

Cannabisprogram för ungdomar (CPU) utvecklades utifrån Haschavvänjningsprogrammet och är en behandling som riktar sig till ungdomar och unga vuxna med cannabisanvändning samt till deras familjer.
Syftet med CPU är att ungdomar ska få stöd i att sluta med cannabisanvändning och få stöd till fortsatt drogfrihet, genom att ge kunskaper om de negativa effekterna av cannabis, öka skyddsfaktorer och minska riskfaktorer.
Behandlingen pågår under sex veckor.

12-stegsbehandling riktar sig till personer som upplever problem med sitt användande av alkohol och/eller narkotika och som har en önskan om att sluta.

12-stegsbehandlingen följer en tydlig struktur där du får lära dig att leva ett nyktert och drogfritt liv, samt hur du kan ta ansvar över ditt eget välmående. Vi arbetar utifrån Anonyma alkoholisters 12-stegsprogram där Stora boken utgör grunden i behandlingen. Tillsammans läser vi och reflekterar utifrån innehållet i boken. Vi arbetar med alla 12 steg och i behandlingen ingår hemuppgifter.

Vi träffas två-tre gånger per vecka och behandlingen pågår i ca sex månader.

I återfallsprevention arbetar vi med att förbereda dig på att möta och hantera svåra och utmanade situationer och känslor, utan att återvända till beroendet av alkohol och/eller narkotika. Du lär dig att känna igen vad som triggar ditt beroende, hitta sätt att hantera känslor och stress, skapa en plan för att hantera situationer när du känner att du riskerar att återfalla.

Med hjälp av stöd från andra och att fira dina framsteg, bygger du en starkare grund för att hålla dig på rätt väg och leva utan droger.
Behandlingen omfattar åtta sessioner och hemuppgifter ingår.

Behandlingen för dig med spelproblematik baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT). Vi fokuserar på tankar och beteenden som är relaterade till ditt spelande.

Tillsammans kartlägger vi hur dina tankar, beteenden och känslor ser ut idag. Innehållet är uppdelat i olika delar och i varje del får du olika övningar. En del övningar kan kännas utmanande och svåra, men du får dem eftersom det kan hjälpa dig att komma till rätta med ditt spelproblem på lång sikt. Du får ta del av olika verktyg som kan hjälpa dig att förändra dina mönster och göra saker annorlunda.
Behandlingen pågår i 12-16 veckor, där du har träffar med din behandlare en gång per vecka.

Anhörigstöd handlar om att hjälpa dig som står nära någon med beroendeproblematik att förstå din egen situation, sätta sunda gränser, ta tillbaka kontrollen över ditt eget liv och hantera känslor och stress på ett hälsosamt sätt.

Det är en process där du lär dig att släppa taget om det som inte är ditt ansvar och istället fokusera på ditt eget välmående och liv.
Vi träffas vid sex-åtta tillfällen.

Community Reinforcement Approach and Family Training (CRAFT) är en behandling för närstående till personer med substansbruk och syftar till att förbättra livskvalitet och den egna hälsan för den närstående. Ett ytterligare syfte är att den närstående ska få stöd i att uppmuntra och hjälpa personen med skadligt bruk eller beroende att bli mottaglig för och söka behandling, stärka familjerelationer samt minska konsumtion av alkohol eller narkotika.

Andra aspekter i CRAFT är att minska den närståendes eventuella känsla av skuld.
Behandlingen innefattar ca 12 sessioner.

Kontakt

Senast uppdaterad •