Som familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson kan du göra en stor insats för barn och unga. Det finns barn som av någon anledning inte kan bo med sina föräldrar eller behöver annat stöd av trygga vuxna. Vilket uppdrag det än gäller blir du en betydelsefull person som gör skillnad i ett barns vardag.
Min insats- Länk till annan webbplats. länk till en film via Socialstyrelsen

Vad är ett familjehem?
Som familjehem tar du emot ett eller flera barn i ditt hem som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar. Du tar emot barnet för stadigvarande vård och fostran men det är olika om barnet bor en kortare eller längre tid hos dig och din familj. Några barn bor i sitt familjehem under hela sin uppväxt.
Anledningen till att ett barn behöver bo i ett annat hem än sitt egna beror på olika saker. Det kan vara brister i omsorgen eller föräldraförmågan, missförhållande i hemmet eller på eget beteende.
Vad är familjehemmets uppdrag?
Som familjehem ger du barnet daglig omsorg, en trygg tillvaro och en bra uppväxt. Det handlar även om att hjälpa barnet med skolgång, fritidsaktiviteter och se till att barnet får den hälso och sjukvård som behövs.
Som familjehem samarbetar man runt barnet tillsammans med socialtjänst och barnets biologiska föräldrar.
Vem kan bli familjehem?
Alla familjehem ser olika ut, du kan vara ensamstående eller leva i parrelation, ha hemmavarande barn eller inte, barnets ålder och inställning till uppdraget kan spela roll. Det är inte heller avgörande var eller hur du bor så länge det finns ett eget rum för barnet. Familjehemssekreterare från socialtjänsten utreder din familjs förutsättningar för att ta emot ett barn i ditt hem. Om en släktning eller närstående vill ta emot ett barn i sitt hem utreds familjen på samma sätt.
Hur blir jag uppdragstagare?
Att du har ett intresse och engagemang är första steget. Anmäl ditt intresse så kontaktar familjehemssekreterare dig för en informationsträff där de berättar mer om uppdraget.
Länk till intresseanmälan e-tjänst Länk till annan webbplats.
Läs gärna mer på Socialstyrelsen:
Familjehem- Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.

Vad är en kontaktfamilj?
Som kontaktfamilj tar du och din familj emot ett barn eller syskonpar i ert hem ett par dagar i månaden, ofta över en helg. Du blir ett stöd och trygghet för ett barn som behöver tillfälligt miljöombyte.
Vad är kontaktfamiljens uppdrag?
Varje barn är unikt och uppdraget är utformat efter barnets behov. Läxläsning, fritidsaktiviteter och rutiner är ganska vanligt i uppdraget. Med en kontaktfamilj utökas barnets nätverk med trygga vuxna, barnet får prova på och uppleva nya saker. Det kan också handla om att föräldrarna behöver avlastning för att fortsatt orka ta sitt föräldraansvar eller bryta negativ utveckling.
Vem kan bli kontaktfamilj?
Alla kontaktfamiljer ser olika ut och det finns inga specifika krav. Är ni flera i familjen är det viktigt att vara överens om att ta sig an ett uppdrag. Familjehemssekreterare från socialtjänsten utreder din familjs förutsättningar för att bli kontaktfamilj.
Hur blir jag uppdragstagare?
Att du är nyfiken, öppen och kan sätta dig in andras situation är en bra början. Hos dig ska barnet känna sig sedd och förstådd. Anmäl ditt intresse så kontaktar familjehemssekreterare dig för en informationsträff där de berättar mer om uppdraget.
Länk till intresseanmälan e-tjänst Länk till annan webbplats.
Läs gärna mer på Socialstyrelsen:
Kontaktfamilj- Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.
Vad är en kontaktperson?
Som kontaktperson får du vara en viktig person för ett barn eller ungdom. Ni träffas regelbundet och skapar en förtroendefull relation. Ditt uppdrag är också att vara en förebild för barnet.
Vad är kontaktpersonens uppdrag?
Uppdraget ser olika ut beroende på barnet/ungdomens behov det kan vara allt från flera gånger i veckan till ett tillfälle i månaden. Det kan handla om att barnet/ungdomen behöver stöd i fritidsaktiviteter och möjlighet att prova på nya saker och växa som person. Hjälpa ungdomen att bryta isolering och ta sig bort från olämpliga miljöer kan också vara en del i uppdraget.
Vem kan bli kontaktperson?
Du behöver inte ha några förkunskaper för att bli kontaktperson. Att du är nyfiken och engagerad är en förutsättning. Anmäl ditt intresse så kontaktar familjehemssekreterare dig för en informationsträff där de berättar mer om uppdraget.
Länk till intresseanmälan e-tjänst Länk till annan webbplats.
Läs gärna mer på Socialstyrelsen:
Kontaktperson- Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.
Vad är ett jourhem?
Som jourhem tar du med kort varsel och för en kortare period emot ett eller flera barn som behöver omedelbart skydd eller stöd. Som jourhem blir du en trygg punkt för ett barn under en omvälvande tid i livet.
Vad är jourhemmets uppdrag?
Som jourhem ger du barnet daglig omsorg, skapar en trygg tillvaro och är ett känslomässigt stöd. Det kan vara under en period när socialtjänsten behöver utreda barnets behov och situation.
Vem kan bli jourhem?
Alla jourhem ser olika ut, en familjehemssekreterare från socialtjänsten utreder din familjs förutsättningar för att bli jourhem. När ett barn ska komma till ett jourhem går det alltid väldigt fort så en bra egenskap som jourhem är att vara flexibel och kunna möta utmanande situationer med ett lugn.
Hur blir jag uppdragstagare?
Att du har ett intresse och engagemang är första steget. Anmäl ditt intresse så kontaktar familjehemssekreterare dig för en informationsträff där de berättar mer om uppdraget.
Länk till intresseanmälan e-tjänst Länk till annan webbplats.
Läs gärna mer på Socialstyrelsen:
Jourhem- Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.