"rootPage" is not defined.

Integration

Välkommen till Integrationsenheten

De senaste tre åren har närmare 300 000 personer sökt uppehållstillstånd i Sverige. De personer som beviljas uppehållstillstånd och anvisas till Kiruna behöver hjälp att bosätta sig och etablera sig. Kommunens integrationsenhet är ett nav i mottagandet.

De som fått uppehållstillstånd fördelas bland Sveriges kommuner utifrån så kallade länstal. Det är olika variabler som styr hur många respektive kommun ska ta emot. Man tittar till exempel på befolkningsstorlek och arbetsmarknad. Kiruna har nästan ingen arbetslöshet och är i stort behov av nya invånare.

Under 2022 ska Kiruna kommun ta emot 28 nyanlända personer. De kommer till Kiruna både som kvotflyktingar och från Migrationsverkets anläggningar. Migrationsverket betalar ut ersättning till kommunen för att underlätta och täcka mottagandet och etableringen.

Integrationsenheten fungerar som ett nav i mottagandet. Där får de nyanlända praktisk hjälp, men också information om vart de ska vända sig med olika myndighetsfrågor. Vid integrationsenheten arbetar i dagsläget tre personer. Bland de anställda finns flera olika språkkompetenser som arabiska, engelska och tigrinja.

Medborgarskapsceremoni

Varje år uppmärksammar Kiruna kommun nya svenska medborgare genom en medborgarskapsceremoni.

Här hittar du integrationsenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

 • Integrationsenheten

  Stadshustorget 1
  981 85

  Integrationsenheten har flyttat till ny plats och nu kan du besöka Integrationsenhetens reception i Kristallen.

  Öppettider:


  Måndag: 13.00-15.00

  Torsdag: 10.00-12.00


  Du når oss på telefon helgfri måndag-fredag kl. 08.00-16.00

  Använd gärna munskydd när du besöker oss!

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Christian Holmberg