"rootPage" is not defined.

2023 års stipendiater har tillkännagetts

Gruppfoto inne i stadhushallen. Stipendiaterna med blommor och diplom i händerna.
Stipendiaterna och ordförande i fritidsutskottet. Från höger Martin Nordqvist, Stig Lärkdal, Ove Björnström, Lisa Forsberg och Kimberley Ahlström Kitti.

I samband med Kirunafestivalens invigning idag, torsdag den 27 juni, delade kultur- och utbildningsnämnden och fritidsutskottet ut Lina Hjorts kulturstipendium, Hjalmar Nyströms föreningsstipendium och Borg Mesch idrottsmedalj.

Kiruna kommun delar årligen ut tre stipendier som riktar sig till de personer och föreningar som förtjänar extra ljus och uppmuntran för sina respektive prestationer eller verksamheter. Lisa Forsberg, ordförande i fritidsutskottet och Jenny Mäki, ledamot i kulturutskottet delade ut följande stipendier:

Hjalmar Nyströms föreningsstipendium 2023

Kiruna Handikappidrottsförening
Motivering:
”Sedan 1991 har Kiruna Handikappidrottsförening arbetat för att alla ska ges samma möjlighet till idrott och få gemenskap med andra, vilka är två viktiga hälsofrämjande faktorer för alla åldrar. Idag kan föreningen erbjuda en palett av aktiviteter; bowling, funktionell skidåkning och ridning och även idrottsgrenen boccia som rönt framgångar inom Norrbotten.
Kiruna kommun vill med Hjalmar Nyströms Föreningsstipendium hylla och uppmuntra föreningens pågående verksamhet och önskar alla eldsjälar, tränare och aktiva i Kiruna handikappidrottsförening stort lycka till i framtiden.”

Stig och Ove med diplomet och blombuketten i stadshushallen.
Kiruna Handikappidrottsförening representerad av Stig Lärkdal och Ove Björnström

Lina Hjorts kulturstipendium 2023

Kimberley Ahlström Kitti
Motivering:
”Med sin positiva energi och kreativa personlighet sprider Kimberley ljus och värme i Kiruna. Som poet och konstnär delar hon med öppenhet sina tankar och reflektioner och verkar passionerat för att inspirera barn- och unga till eget skapande.
Årets stipendiat är en stark röst för kultur, mänsklighet och generositet. Kiruna kommun vill med Lina Hjorts kulturstipendium hylla Kimberleys engagemang och skapande kraft och önskar henne all lycka och välgång i livet.”

Kimberley med diplom och blombukett.
Kimberley Ahlström Kitti

Borg Mesh idrottmedalj 2023

Martin Nordqvist
Motivering:
”Martin tävlar i freeski och ingår i det svenska landslaget samt representerar Kiruna-baserade klubben RISK, Riksgränsen snowboard- och skidklubb. Martin som är tillbaka efter en knäskada, har haft en lyckad tävlingssäsong med en vinst i Swedish Slopestyle Tour, en sjundeplats i Europacupen samt en andraplats i SM. Martin är en dedikerad freeskiåkare som satsar seriöst på sin sport och är en god förebild för klubbens yngre åkare som han gärna hjälper genom att cocha när tillfälle ges.”

Martin med diplom och blombukett.
Martin Nordqvist
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Moa Strålberg