Nya åtgärder för nöjesparker och museer

Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya restriktioner för att minska risken för spridning av coronaviruset på museer, konsthallar, nöjesparker, djurparker, temaparker och liknande anläggningar. De nya åtgärderna träder i kraft från den 25 mars.

Att hålla avstånd till varandra är ett effektivt sätt att minska smittspridningen. De nya allmänna råden från Folkhälsomyndigheten ska underlätta för verksamheter att hjälpa besökare att hålla avstånd.

De nya reglerna som börjar gälla från den 25 mars innebär i korthet:

  • Beräkna ett maximalt antal besökare som får vistas inom verksamhetens område samtidigt samt att se till att inte fler vistas där.
  • Se till att personalen får information om hygienåtgärder och erbjuda besökare möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion-
  • De verksamheter som har attraktioner, till exempel en karusell, ska vidta åtgärder för att minska trängseln i och i anslutning till attraktionerna.

I många fall har verksamheter som nöjes-, tema- och djurparker och andra liknande anläggningar stora ytor, men trängsel kan ändå uppstå till exempel vid entréer, attraktioner och sevärdheter. Av den anledningen har Folkhälsomyndigheten beslutat att det behövs en yta på 20 kvadratmeter per person för att kunna bedriva verksamheten på ett smittsäkert sätt.

För museer och konsthallar gäller 10 kvadratmeter per person, det vill säga samma som för butiker, men antalet besökare får dock aldrig överstiga 500 personer oavsett hur stora lokalerna är.

Läs mer under Folkhälsomyndigheten och Krisinformation.se se länkarna nedan

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark