Fortsatt minskad smittspridning i Kiruna

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att minska i Kiruna visar region Norrbottens veckostatistik för förra veckan (vecka 25). Kiruna och länet ligger dock ännu kvar på en högre smittspridning än riksgenomsnittet.

Under vecka 24 visade Region Norrbottens statistik att Kiruna låg på ”röd nivå” med en incidens (antal fall per 1 000 invånare) på över 3 %. I den senaste statistiken från förra veckan (vecka 25) har Kiruna tagit sig ner till ”gul nivå” med en incidens på 0,57 %. Det är en tydlig minskning av antalet smittade, men Kiruna har fortfarande en högre incidens än riksgenomsnittet. Incidensen för hela länet var under vecka 25 ungefär dubbla riksgenomsnittet.

Trotts hög smittspridning sedan februari går det att se en påtaglig minskning av dödstalen. En mycket god effekt av vaccinationskampanjen kan konstateras, skriver Region Norrbotten i veckorapporten.

56 % av den vuxna befolkningen i Norrbotten är vaccinerade med minst en dos och 40 % är färdigvaccinerade med två doser. I september uppskattas alla norrbottningar i målgruppen 18 år och uppåt vara vaccinerade med minst en dos. Regionen lyfter samtidigt vikten av att fortsätta följa råden efter att du fått ditt vaccin. Vaccinationen ger endast uppskattningsvis 70–80 % skydd mot klinisk sjukdom och du kan fortfarande smitta personer i din omgivning. Vaccinationen ger ett mycket bra skydd mot svår sjukdom eller död, men skyddet är inte 100 %.

Så här såg det ut i länet förra veckan (vecka 25):

  • 225 personer bekräftades med covid-19 (395 personer för två veckor sedan).
  • 26 459 personer har totalt konstaterats vara smittade sedan pandemins start.
  • 268 personer med bekräftad covid-19 har avlidit sedan start (266 personer för två veckor sedan).
  • 13 personer bekräftades ha sjukdomen covid-19 i Kiruna. (69 personer vecka 24)

Läs mer på Region Norrbottens hemsida; "Veckans covid-19 rapport med statistik från Smittskydd Norrbotten vecka 25", se länken nedan.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Moa Strålberg