Utomhusutställning i Kiruna

Foto: Moa Strålberg

Mellan den 29 juni-27 juli gästar Riksdagens vandringsutställning ”Ja, må den leva” Kiruna. Idag den 29 juni hölls en digital invigning när utställningen öppnade.

2021 är det hundra år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. Kvinnor fick då rösta för första gången. Rätten att rösta i riksdagsvalet föregicks av en ihärdig kamp där rösträttsrörelsen hade varit aktiv i hela landet.

”Ja, må den leva” är en ny utomhusutställning som visas runt om i Sverige under 2021. Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt som togs för precis 100 år sedan. En berättelse om folkrörelser och politiker som format vår demokrati.

Stefan Sydberg, kommunfullmäktiges ordförande, invigde utställningen.

– Även om Sveriges demokrati står stark så är den under ett hot och det finns de som vill förminska vår demokrati. Det är mot dessa vi måste försvara demokratin. Demokratin ska främjas, demokratin ska förankras och demokratin ska försvaras. Den här utomhusutställningen är en del i att främja och förankra demokratin, sa Stefan Sydberg, kommunfullmäktiges ordförande, under den digitala invigningen.

Att Sverige haft allmän och lika rösträtt firas och uppmärksammas runt om i hela landet under 2021. I Kiruna kommer 100-årsjubileet lyftas på olika sätt under resten av året. Utställningen i Gruvstadsparken är första delen av flera kommande aktiviteter.

Utställningen i Kiruna

Datum: 29 juni–27 juli 2021
Plats: Gamla stadshustomten i Gruvstadsparken

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Moa Strålberg