Statsbesök i Kiruna

Kungen och övriga gäster anländer till Kristallen.
Gunnar Selberg och Stefan Sydberg tog emot gäster utanför Kristallen tillsammans med landshövdingen. Foto. Åke Jönsson

Den 7-9 september gjorde Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier tillsammans med sin hustru, fru Elke Büdenbender ett statsbesök i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Besökets tredje och sista dag spenderades i Kiruna.

Den 9 september anlände kungaparet och det tyska presidentparet till Kiruna tillsammans med vår minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans och ett antal övriga gäster. Under vistelsen i Kiruna besökte gästerna rymdbasen Esrange Space Center, stadshuset Kristallen och LKAB.

Norrbottens landshövding Lotta Finstorp stod värd för en lunch i stadshuset Kristallen. Stefan Sydberg och Gunnar Selberg representerade Kiruna kommun vid lunchen i sina roller som kommunfullmäktiges respektive kommunstyrelsens ordförande. I Kristallen fick även gästerna höra mer om stadsomvandlingen då Gunnar Selberg höll en presentation.

Teman för hela besöket, som ägde rum i Stockholm och Kiruna, var innovation, hållbarhet och demokrati. Statsbesöket syftade till att främja de redan goda svensk-tyska relationerna och stärka långsiktiga politiska, ekonomiska, samhälleliga och kulturella förbindelser. Samt stimulera fördjupade samarbeten inom bland annat klimat, energi och digitalisering, med fokus på innovativa och hållbara lösningar.

Tyskland är en av Sveriges viktigaste handelspartner, tillika världens fjärde största ekonomi, och en av Sveriges närmaste och mest betydelsefulla samarbetspartner inom EU och i internationella sammanhang.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Moa Strålberg