De har tilldelats Kiruna kommuns stipendium

Gruppfoto på samtliga stipendiater taget på sommaren.
Samtliga deltagare som tog emot stipendier under invigningen av Kirunafestivalen 2022. Foto: Åsa Andersson-Junkka.

Under invigningen av Kirunafestivalen torsdag den 30 juni delade Kiruna kommun ut Lina Hjorts kulturstipendium, Hjalmar Nyströms föreningsstipendium, Hjalmar Lundbohmsstipendiet och Borg Mesch idrottsmedalj.

Totalt delades det ut stipendium på 40 000 kronor för att främja kultur, föreningsverksamhet, pedagogik och idrottsprestationer.

– Vi tycker det är jättekul att vi kan återuppta traditionen att dela ut stipendierna inför publik igen efter pandemin, säger Stefan Sydberg ordförande för kommunstyrelsens fritidsutskott som delade ut Borg Mesch idrottsmedalj.

På plats fanns även kultur- och utbildningsnämndens ordförande Annica Henelund som delade ut Lina Hjorts kulturstipendium, Hjalmar Nyströms föreningsstipendium och Hjalmar Lundbohmsstipendiet.

Alla stipendier är på vardera 10 000 kronor.

Samtliga deltagare som tog emot stipendier (jpg). , 170.7 kB.

Fotograf: Åsa Andersson-Junkka.

Lina Hjorts kulturstipendium

Lina Hjorts kulturstipendium, som sedan en lång tid tillbaka delats ut för att premiera allmänkulturell insats inom Kiruna kommun eller för att uppmuntra pågående verksamhet på det kulturella området, för 2021 har tilldelats Anders Skoglind.

Motivering:
Anders Skoglinds skapande visar prov på skicklighet och stor känsla för detaljer. I kombination med en god portion humor lyckas Anders fånga delar av Kirunabornas själ, främst i sina skulpturer och tecknade bilder.

Anders Skoglindh (jpg)  , 130.7 kB.

Hjalmar Nyströms föreningsstipendium

Hjalmar Nyströms föreningsstipendium, som årligen utdelas sedan 1979 för att främja ideellt ungdomsarbete i ideell föreningsverksamhet inom Kiruna kommun, för 2021 har tilldelats Kiruna slädhundklubb.

Motivering:
Ledarna i Kiruna slädhundklubb arbetar aktivt och mångsidigt med klubbens ungdomsverksamhet. Detta arbete inspirerar ungdomar till gemenskap, sunda levnadsvanor, samt bidrar till god hundhållning.

Kiruna slädhundsklubb (jpg) , 134.9 kB.

Hjalmar Lundbohmsstipendiet

Hjalmar Lundbohmsstipendiet, som sedan 1994 utdelats och vars syfte är att stimulera och utveckla det pedagogiska arbetet, för 2021 har tilldelats Ann-Katrin Mäkelä.

Motivering:
Med stort engagemang bidrar Ann-Katrin Mäkelä till att utveckla nyfikenhet och kreativitet i sin barngrupp, inte minst genom flitigt deltagande vid olika kulturarrangemang. Ann-Katrins undervisningsmetoder ger barnen delaktighet och inflytande, vilket skapar en trygg, rolig och lärorik miljö.

Ann-Katrin Mäkelä (jpg) , 183.7 kB.

Borg Mesch idrottsmedaljör

Varje vår utser kommunstrelsens fritidsutskott en Borg Mesch idrottsmedaljör, men förra året utsågs ingen. Därför delades både 2020 och 2021 års idrottsmedaljer ut i samband med Kirunafestivalens invigning.

Borg Mesch idrottsmedalj, som årligen delas ut till den främsta idrottsutövaren/laget i Kiruna kommun, för 2020 har tilldelats Rasmus Johansson.

Motivering:
Rasmus Johansson är en snöskotervirtuos som håller världsklass inom extremsporten snöskoter freestyle. En 4:e plats i X Games 2020 i Aspen, Colorado, vittnar om Rasmus skicklighet och storhet inom sin sport.

Rasmus Johansson (jpg) , 154.7 kB.

Borg Mesch idrottsmedalj för 2021 har tilldelats Oliver Movenius.

Motivering:
Oliver Movenius är en freeskiåkare som tävlar både nationellt och internationellt. Med sitt SM-guld i Big Air för seniorer 2021 är Oliver en lovande förebild för yngre åkare.

Oliver Movenius (jpg) , 128.7 kB.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark