Upptäck vårt centrum i vinterskrud

Fotot visar ett snöigt torg med en snöklädd julgran, byggnader på sidorna och personer som promenerar.
Stadshustorget 4 december 2023.

Snön ligger vit på taken, juleljusen glimmar och hela staden är vaken. Ta paus från minusgraderna med en kopp varm choklad eller kaffe på ett av våra fik, inhandla årets klappar, njut av levande kultur eller titta in på biblioteket. Kroka arm med en vän, strosa runt och se hur bostäder, handel, restaurang och hotell med mera växer fram. Allt för att du ska få ett trivsamt och tillgängligt centrum där hela livet får ta plats. Känn dig som hemma!

Tillbringa årets dagar med polarnatt i ett centrum som vibrerar. Kirunas centrum invigdes för drygt ett år sedan och arbetet med att utveckla stadskärnan fortsätter. LKAB, Kiruna kommun, Tekniska Verken och Kirunabostäder är sedan flera år tillbaka överens om att ett väl fungerande samarbete är viktigt i stadsomvandlingen. Tillsammans bidrar vi till Kirunas utveckling i allt från bostadsbyggande och infrastruktur till samhällsviktiga funktioner. Samtidigt pågår livet i centrum där inflyttningen i nya bostäder fortsätter, fler verksamheter etablerar sig och butiker och gallerior inbjuder till shopping. Gemensamt skapar vi förutsättningar för en hållbar och attraktiv stad.

På gång i stadskärnan

 1. I utvecklingsområdet nära till centrum bygger LKAB bostäder där inflyttning påbörjas 2024. På Jägarskoleområdet uppförs flera villor och radhus med inflyttning 2024. Kiruna kommun arbetar med anläggning av infrastruktur och detaljplaner för att möjliggöra för ännu fler byggprojekt.
 2. Kirunas nya toppmoderna badhus beräknas stå klart under 2024.
 3. Kiruna kommuns byggnad Hjalmar Lundbohmsskolan, med gymnasium, kulturskola och lärcentra, har invigts.
 4. Detaljplanen för stadsparken har antagits av kommunfullmäktige. Tanken med stadsparken är att det kommer vara en mer aktivitetsbaserad park med fokus på barn och ungdomar.
 5. LKAB påbörjar byggnation av bostäder med handelslokaler i kvarter 2 under 2025, klart under 2027.
 6. Tekniska Verken anlägger på uppdrag av Kiruna kommun ytskikt och belysning i centrum.
 7. Med finansiering från LKAB bygger Skanska kontorshotell där inflyttning av ett 20-tal verksamheter har startat.
 8. Torget är klart. Här finns en stor solsoffa, sittplatser, belysning och en minilekplats.
 9. Kirunabostäder påbörjar byggnationen av 79 lägenheter under våren 2024.
 10. Riksbyggen bygger BRF Glasbjörken med 66 lägenheter, i samarbete med LKAB. Planerad inflyttning 2025.
 11. LKAB bygger ersättningsfastighet till Frälsningsarmén och Odd Fellow. Beräknas stå klart 2024.
 12. LKAB har slutfört byggnationen av ny polisstation och inflyttning pågår, invigning planeras i början av 2024.
 13. LKAB påbörjar byggnation av bostäder med 54 lägenheter under kvartal två 2024 som beräknas stå klart 2026.
 14. I samarbete med Kiruna kommun bygger LKAB Elite Hotels samt butiker och restauranger på gatuplan. Beräknas stå klart december 2024.
 15. Klädkedja, restaurangaktör och kontorsverksamheter flyttar in i kvarter 7-9 under 2024 och gör de 50 befintliga verksamheterna sällskap.
 16. Fler parkeringsplatser i centrum. In- och utfart till parkeringar sker via Storhandelsgatan från Malmvägen.
 17. LKAB har färdigställt den nya fastigheten till Annis Grill som är invigd och öppnad. 
Kartan visar pågående projekt i stadskärnan.

Tips! Några detaljer som kan vara roliga att känna till om Kirunas stadskärna.

 • Kirunalyktan – Kiruna centrum har en specialdesignad gatubelysning, formgiven med inspiration av lokal kultur och arkitektur. Lyktorna finns i de centrumnära kvarteren och på Stadshustorget.
 • Husfasaderna – Flera fasader i centrum har anknytning till gamla Kiruna. Exempelvis efterliknar fasaden på Aurora kultur och kongress Kiruna kyrkas fasad. Längs Alvar Janssons gata går färgsättningen igen från den så kallade färglådan i SJ-området/Luossavaara.
 • Kvarter 1 – Det första bostadskvarteret vid Stadshustorget har fått formen av ett stiliserat berg. Utsidan består av hårda material som stål och tegel, en symbol för gruvindustrin samt isblå kulörer som en symbolbärare för det arktiska klimatet. Kvarterets innergård har varma färger i form av trä som står för fjällbjörkar och stålpartier i orange som ska föra tankarna till järnets ursprung, flytande magma.
 • Galleriornas skärmtak – Ovanför entréerna till galleriorna finns skärmtak som hämtat sitt mönster från det gamla stadshusets innertak i betong.
 • Hotell Scandic – På stadshustorget står ett av Kirunas nya landmärken i form av hotell Scandic. Det är inspirerat av Sveriges högsta berg Kebnekaise vilket tagits upp i byggnadens uttryck och detaljer.
 • Dörrhandtagen till stadshuset Kristallen – Handtagen på stadshusets dörrar kommer från det tidigare, numera rivna, stadshuset. Handtagen är utformade av sameslöjdaren Esaias Poggats.
 • Klocktornet – På stadshustorget står det gamla stadshusets klocktorn. Tornet stod tidigare på taket men hamnade efter sin flytt på markplan. Det gör att Bror Marklunds figurer som pryder tornet syns tydligare än tidigare. Tornet är ritat av arkitekten till det gamla stadshuset, Artur von Schmalensee.
 • Dagvattenparken – Vid Malmvägen finns en dagvattenpark med växtlighet anpassad efter Kirunas klimat. Förutom att bidra till en trevlig miljö fungerar den som en fördröjning för vattnet på sin väg till bäcken Luossajoki vilket minskar risken för översvämning. Parken kan besökas under barmarksperioden.
 • Fjärrvärme, vatten och avlopp – I stadskärnan har du drygt 20 000 meter fjärrvärmeledningar och drygt 25 000 meter vatten- och avloppsledningar under fötterna. Lägg märke till de Kirunaspecifika brunnslocken som smyckas av kommunripan.

Än mer finns att upptäcka för den nyfikne och uppmärksamme. Välkommen till Kiruna centrum, känn dig som hemma!

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark