Stor risk för gräsbränder

Brasa ute i naturen.
Foto: Kiruna kommun

Risken för gräsbränder är stor eller mycket stor i snöfria delar av Norrbotten under dagtid 17‑18 maj, varnar SMHI. Var försiktig om du eldar i skog och mark och håll dig uppdaterad om gräsbrandrisken där du befinner dig.

Hur kan det påverka mig?

  • Stor risk för att gräsbrand uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs.
  • Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Fyra viktiga råd för att undvika gräsbrand

  1. Var försiktig om du eldar i skog och mark. Ska man elda så måste man ställa i ordning och avgränsa platsen, ha vattenslang eller hinkar med vatten i beredskap och gärna vara några stycken. Om vinden vänder går det fortare än man tror för elden att sprida sig.
  2. Håll dig uppdaterad om gräsbrandsrisken där du befinner dig. Aktuell information om brandrisken finns på SMHI:s webbplats.
    Brandrisk, smhi.se. Länk till annan webbplats.
  3. Ta alltid reda på om det är eldningsförbud i området innan du tänder en eld i skog och mark. Information om eventuella eldningsförbud finns på Länsstyrelsens webbplats och på Krisinformation.se.
    Karta över eldningsförbud, Krisinformation.se Länk till annan webbplats.
  4. Det är alltid du som eldar som är ansvarig för att det sker på ett säkert sätt och inte orsakar obehag för andra. Du kan dömas till böter om du bryter mot eldningsförbud och kan även straffas om du orsakar en brand, oavsett om det är eldningsförbud eller inte.
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Åsa Redin