Första spadtaget för den nya förskolan har tagits

Från vänster: Viktoria Björklund, Krister Pounu, Anne-Maj Stålnacke, Emilia Töyrä, Ingrid Nyberg och Jenny Lejon.

Måndag den 24 juni togs det första spadtaget för Kirunas nya förskola. Förskolan byggs av Kiruna kommun tillsammans med Skanska, och under projektledning av Kirunabostäder.
– Nu bygger vi något bra för våra allra minsta, vår kommuns framtid, säger Krister Pounu, projektledare på Kirunabostäder.

Den platsbyggda förskolan i två våningar kommer att innehålla sex avdelningar och uppförs på Höstgatan i bostadsområdet Norra Stråket nära Kirunas nya stadskärna.

Vid måndagens spadtag deltog Emilia Töyrä, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, Krister Pounu, Viktoria Björklund, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen, processledaren Anne‑Maj Stålnacke, förskolläraren Ingrid Nyberg och kostchefen Jenny Lejon. Samtliga har varit engagerade i planeringen av förskolan.

Viktoria Björklund var glad.

– Jätteroligt och inspirerande att vi är i gång med bygget! Det känns väldigt hoppfullt att bygga en ny förskola i nya Kiruna för framtidens kommunmedborgare. Kirunaborna kommer dessutom få mycket kvalitet för pengarna, eftersom en större enhet med sex avdelningar ger bättre förutsättningar för bemanning, samordning och ekonomi. Det ligger ett gediget förberedelsearbete bakom, där personal och rektorer har tagit fram en plan för hur man vill jobba i förskolan.

Även Emilia Töyrä var entusiastisk.

– Det är härligt att bygget är i gång, och att det snart kommer att finnas en ny förskola nära de nya bostäderna som byggs. För mig känns det också tryggt att förskole- och måltidspersonal har varit involverade i hela processen. Det här blir lokaler som är byggda för förskolans behov, säger Emilia Töyrä.

Förskolan ska vara klar för inflyttning under hösten 2025.

– Vi tackar Kiruna kommun att vi får förtroende att bygga ytterligare en konceptförskola i Norrbotten, säger Jonas Sjöström som är produktionschef/platschef på Skanska.

Herman Selberg från HÖ Allbygg, Jonas Sjöström och Lukas Vopat från Skanska, samt Mikael Wrisen, HÖ Allbygg.

Visionsbild på den nya förskolan

Illustration: Skanska

Här byggs förskolan

Förskoletomten finns på Höstgatan nedanför Kurravaaravägen. Se det blåmarkerade området.

Klicka på bilden för att se kartan i större format.
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Åsa Redin