"rootPage" is not defined.

Sveriges nordligaste passivhus i Kiruna blir det första i arktiskt klimat

En viktig pusselbit till att göra Kiruna till en av de mest hållbara städerna i världen är produktionen av moderna energisnåla hus.

Sveriges nordligaste passivhus i Kiruna blir det första i arktiskt klimat.
Presskonferens 26/8. Medverkande (från vänster) Peter Johansson, affärschef NCC i Norrbotten, Jan Fjordell, vd Tekniska Verken i Kiruna AB, Lars Törnman, styrelseordförande, Tekniska Verken i Kiruna AB och Kristina Zakrisson, kommunalråd. Foto: Kiruna kommun
Bilden i högre upplösning (jpeg).

I förra veckan presenterades Kirunas nya klimatsmarta energisystem som kommer ge minskad miljöpåverkan och Kirunaborna Sveriges lägsta fjärrvärmetaxa. En ytterligare viktig pusselbit till att göra Kiruna till en av de mest hållbara städerna i världen är produktionen av moderna energisnåla hus. Inom kort färdigställs ett nytt klimatsmart passivhus i Kiruna. Det blir Sveriges nordligaste passivhus och det första i arktiskt klimat!

Kiruna kommun, NCC och Tekniska Verken i Kiruna AB bygger passivhuset för att testa och lära mer om energioptimering med modern energi- och byggteknik i våra speciella förhållanden, på gränsen mellan arktiskt och subarktiskt klimat. Den pågående stadsomvandlingen ger Kiruna fantastiska möjligheter att utmärka sig inom miljö- och energiområdet och det nya huset är en del i detta.

- Det här är ett bra exempel på vad stadsomvandlingen ger för möjligheter, att använda nya kunskaper och ny teknik för att bygga så miljövänligt som möjligt, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson.

Det finns ett stort intresse för hur man lever klimatsmart och det är möjligt att leva och bo hållbart med minst lika bra komfort, funktion och höga krav på design som för ordinära hus. Passivhus är så välisolerade att de till stor del värms upp av kroppsvärme, elektriska hushållsapparater och belysning. Eftersom energibehovet blir så mycket mindre reduceras koldioxidutsläppen som kan kopplas till driften av ett hus vilket är bra för miljön.

- Vi presenterar en ytterligare viktig pusselbit i byggandet av ett av världens mest hållbara samhällen. Byggandet av energisnåla hus i kombination med bättre användning av LKAB:s spillvärme och ett nytt fjärrvärmesystem gör Kiruna väldigt energieffektivt, säger Jan Fjordell, vd på Tekniska Verken i Kiruna AB.

I samarbete med Luleå tekniska universitet och projektet Attract kommer hela huset att utrustas med mätinstrument så att husets prestanda kan analyseras och de nya tekniska lösningarna utvärderas. Även en ny typ av ledningsdragning i marken testas där husets alla ledningar för anslutning av vatten, avlopp och fjärrvärme läggs i samma isolerade kulvert, betydligt grundare än normalt. Om försöket faller väl ut kan det bli en modell för ledningsdragning i nya Kiruna.

- Kiruna är en spännande plats att bygga på och NCC vill vara en del i förverkligandet av stadsomvandlingen. Det är framtidens byggkonstruktioner vi använder som kommer visa att passivhus har minst lika bra komfort, funktion och höga krav på design som andra nyproducerade hus, säger Peter Johansson, affärschef på NCC i Norrbotten.

FAKTA
I ett kallt vinterklimat är fördelarna många med välisolerade hus och en energieffektiv uppvärmning. Kiruna är Sveriges nordligaste stad 15 mil norr om polcirkeln på gränsen mellan arktiskt och subarktiskt klimat.

Kiruna har mycket snö och kyla under ena halvan av året och det är inte ovanligt att temperaturen går under - 30°C. Det är stora skillnader i temperatur mellan sommar och vinter, medeltemperaturen i januari är -14.5°C och i juli 12°C.

För ytterligare upplysningar: Kristina Zakrisson, kommunalråd Kiruna kommun, 070-736 56 57. Jan Fjordell, vd Tekniska Verken i Kiruna AB, 0980-701 35. Peter Johansson, affärschef NCC i Norrbotten, 0980-780 62

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson