Återbruk

Vad händer med de byggnader som inte flyttas?

Om inte byggnaden går att flytta i sin helhet kan delar flyttas och återbrukas. Vissa byggnader är så specialla i sin arkitektur, design och materialval att dessa delar bör bevaras. Dessa delar, så kallade kulturvärden, kan vara värdefulla ur kulturhistoriskt, estetiskt och socialt hänseende.

Det kan vara konstverk, olika arkitektoniska eller historiska element och material. Genom att återbruka dessa i nya byggnader som uppförs får vi med en del av byggnadens historia.

Från Kirunas gamla stadshus Igloo är flera kulturvärden sparade och planeras nu in i nya projekt. Även för andra speciella byggnader finns det delar som är påväg eller har att återbrukats. Utgångspunkten är att kulturvärden "följer med" sin byggnad, dvs att detaljer och material från en speciell byggnad återbukas i den byggnad som ersätter den.

Kirunas situation

Flytt av kulturvärden är viktiga att beakta i stadsomvandlingen när det blir så mycket nytt. Dels kan man skapa minnesbilder kring dessa, samtidigt som vi tar hand om de speciella föremål, konstverk, historiska och arkitetoniska detaljer som varit viktiga när byggnaden uppfördes.

Gamla stadshuset Igloo

Läs mer om vad som händer med Igloos kulturvärden

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström

Kiruna bildsamling