Aktuella projekt

En vy hur det skulle kunna se ut med Djungelinteriör och Gamla badhusets granitportal

Aktuella projekt med återbruk

Flera av de byggnader som Kiruna kommun uppför kommer att innehålla återbrukade kulturvärden. Utgångspunkten är att kulturvärden "följer med" sin byggnad, dvs att detaljer och material från en speciell byggnad återbukas i den byggnad som ersätter den. Till detta tillkommer sedan kulturvärden från gamla stadshuset Igloo där planeringen är lite annorlunda.

Nya simhallen, nya gymnasiskolan Kunskapsstaden samt kulturhuset, Aurora kultur & kongress, är exempel på byggnader som nu uppförs där återburk kommer att ske. Läs mer om de olika återbruksprojekten nedan.

Badhuset

Tre bad i ett

Gymnasie-skolan

Kulturvärden både från gamla stadshuset och nuvarande gymnasieskolan

Kulturhuset

Detaljer från gamla stadshuset får nytt liv

Byggnadsanknuten konst

Det som är så spännande med flytt av byggnadsanknuten konst är att dessa är skapade för sin byggnad, men om de ska kunna sparas och återbukas får det nu istället bli tvärt om. Den nya byggnaden måste anpassas till ett konstverk. Väggar kanske måste ha en viss storlek och bärighet för att ett konstverk ska få plats. Konstverken Djungelinteriör, Moln över Metapontion, Experiment och På väg är några av de byggnadsanknutna konstverk som kommer behöver flyttas om de ska bevaras.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström

Kiruna bildsamling