Badhuset

Badskylten med sina typiska bulliga 1950talsbokstäver. Foto: Clara Nyström

Tre bad i ett - samt föremål från Gamla stadshuset

Nuvarande simhall är från 1957 och är en riktig 50talspärla! Den har därför flera tidstypiska detaljer och fina material. Den karaktäristiska neonskylten BAD i stora gröna bulliga bokstäver är renoverad och planerad att följa med till nya badhuset. 

Skylten är en modern variant av det gamla badhusets (Gamla biblioteket) skylt med BAD inhuggen i natursten som är från 1913. Denna är nedplockad och påväg att sättas upp igen i nya badhuset. Delar från Kirunas båda tidigare badhus kommer därmed att införlivas i det nya.

Badhuset när det är nyuppfört med sin fasad som täcks av skiffer. Foto: Sune Sundahl, Arkdes

Ett exempel på de fina matarial i nuvarande simhall är skiffer som fasaden var klädd med. Idag finns det endast kvar på gavlarna och skiffret kommer att placeras i relaxen i nya badhuset.

Bruce Carters mosaik från gamla stadshuset Igloo. Foto: Clara Nyström

Bruce Carters mosaikkonstverk Fire dansende i sol kommer att vara det första som en besökare möter då den är placerad vid entrén. Konstverket var en gåva från Narviks kommun till stadshuset Igloo och var färdig 1964.

De två konstverken: Djungelinteriör av John Wipp och Erling Johanssons konstverk Moln över Metapontion var kännetecknande för badhuset. Under sommaren 2021 plockades de ner och molnen är redan på plats i det nya badhuset, den stora mosaikväggen sätts upp i detta nu.

Djungelinteriör innan och under nedtagning. Foto: Clara Nyström

Visste du att?

Mosaiken Djungelinteriör, skapad av John Wipp, består av 250000 bitar mosaik ochtogs ner sommaren 2021. Den behövde sågas i runt 40 delar. Med sina drygt 65 m2 kommer den vara den största vågformade mosaiken i världen som flyttas! Just nu pågår uppsättning på sin nya plats.

Läs en artikel om Djungelinteriör här , 419.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Clara Nyström

Kiruna bildsamling