Nationell konferens gick av stapeln i Kiruna

Konferensen ”Kiruna – att bygga den attraktiva och hållbara staden” den 12 maj vände sig till professionellt verksamma inom stadsbyggande.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson hälsade välkommen och talade om stadsomvandlingens utmaningar och politiskt ledarskap för utveckling. Deltagare från hela Sverige fanns representerade på konferensen som tog upp frågor om hållbar utveckling, stadsattraktivitet och värdeskapande processer som står i fokus i den svenska samhällsbyggnadsdebatten. Det är frågor som i allra högsta grad har varit aktuella även i Kiruna där en helt ny stadskärna ska byggas.

På programmet fanns en rad spännande talare; Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, Emma Jonsteg, vd Utopia arkitekter, Fredrik Drotte, stadsutvecklingschef, Upplands Väsby kommun, Viktoria Walldin, socialantropolog, White Arkitekter. Göran Cars, stadsutvecklare hos Kiruna kommun och professor på KTH, fanns med på programmet för att berätta om planeringsprocessen för den nya stadskärnan.

- Ur ett Kirunaperspektiv var det glädjande att föredragshållarna omvittnade att det finns ett stort intresse för den utveckling av planeringsprocessen som vi har gjort här i Kiruna, säger Göran Cars.

Konferensen arrangerades av Kiruna kommun och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark