Stadsomvandlingen har fått stor uppmärksamhet världen över. Genom åren är det många reportrar, reportageteam, radio- och tv-kanaler som besökt Kiruna. Vi gör vårt bästa för att hjälpa alla som vill skriva om stadsomvandlingen. Informationen på de här sidorna riktar sig till dig om journalist.

Välkommen till det nya Kiruna!

Flytt av byggnader

Vilka byggnader ska flyttas och vilka byggnader ska avvecklas? Och vem bestämmer byggnadernas öde? Här hittar du mer information om de byggnader som flyttats och de som är på gång.

Nytt kulturhus på gång

I kulturhuset ryms bibliotek, ungdomens hus, Kiruna konstgille, restaurang och biograf. Det kommer även att finnas en stor kongressal som ger möjlighet att hålla i konserter för 1400 gäster eller en bankettbjudning för 600 gäster. Det kommer även att finnas tre biosalonger.

Ny brandstation

I Kiruna finns en helt ny brandstation - en av Sveriges modernaste brandstationer. Räddningstjänsten flyttade in i slutet av oktober 2020. Här hittar du mer om räddningstjänstens verksamhet samt kontaktuppgifter.

Bakgrund till stadsomvandlingen

Startskottet för den pågående stadsomvandlingen i Kiruna var år 2004. Då presenterade gruvföretaget LKAB en prognos för hur sprickbildningen kommer att nå in i nuvarande centrum.

Gruvstadsparken

Gruvstadsparken är ett samarbetsprojekt mellan Kiruna kommun och LKAB, där man har avtalat om hur delar av staden kan avvecklas och hur de nya områdena ska utvecklas.

Fakta och statistik

Kiruna kommun är Sveriges största kommun till ytan. Här finns fakta som du som journalist kan ha användning av.