Kan tyvärr inte skriva ut startsidan.

Startsida

Vår stad i omvandling

Kirunas nya stadskärna är invigd och en ny era i Kirunas historia är påbörjad. Bygget av den nya staden fortsätter. Kiruna kommun, Tekniska verken
och Kirunabostäder satsar flera miljarder kronor
på att bygga upp den nya staden.

Vår stad i omvandling

Fotot från juni 2022 visar en del av Kirunas nya stadskärna; Scandic Kiruna som invigdes den 5 april 2022, Aurora kultur & kongress som stod klart 2021, Kristallen, Kvarter 1 samt Torggatan dit butiker och handel från nuvarande/gamla centrum flyttar in.

Rejäl hotellsatsning i nya stadskärnan

Elite Hotels of Sweden går upp från 37 hotellrum till 155. Fastigheten byggs som ersättning för Kiruna kommuns lokaler i befintligt centrum, och innebär en stor satsning på hotellverksamheten i staden. Läs mer här!

Ny järnvägsstation

Trafikverket förordar centrumnära järnvägsstation.

Aurora kultur & kongress

Kirunas nya kultur- och konferenscentrum står klart. Läs om hur du bokar konferens i Aurora kultur & kongress.

Det lyser om nya E10 - se filmen!

Belysningen längs nya E10 är inspirerad av den närliggande fjällvärlden. Den återkommer i bland annat broar, gång- och cykelportar. Se Trafikverkets film.

Stadsomvandlingen - så hänger allt ihop

Kiruna kommun och LKAB bär huvudansvaret för stadsomvandlingen men det finns också andra stora aktörer som arbetar med stadsomvandlingen. Här kan du läsa mer om hur arbetsflöden och ansvarsområden hänger ihop.

Upptäck den nya QR-promenaden

Med hjälp av en QR-app i din smarta mobiltelefon skannar du koder längs promenaden i Kiruna centrum. Karta och instruktioner hittar du på denna sida, följ länken.

Dokumentationen av kulturbyggnader

Läs om kulturhistorisk värdefull bebyggelse som flyttats eller rivits på bolagsområdet i Kiruna.

Hur påverkas Kiruna av gruvan?

I september 2020 presenterade LKAB ny information. Den nya informationen presenterade en tydligare gräns för vilka fastigheter i Kiruna som kommer att påverkas fram till år 2035 när huvudnivå 1365 är utbruten.