Avtal klart för Folkets hus/Kulturhus

På bilden ses Sari Ekblom, PEAB, Kristina Zakrisson, kommunalråd, Mats Dahlberg, Kirunabostäder

I dag skrevs ett historiskt avtal.

I dag, den 4 juli 2017, har Kiruna kommun och Peab skrivit avtal om byggnation av ett kulturcentrum i den nya stadskärnan. Byggnaden är den första, som Kiruna kommun bygger i själva stadskärnan.

Arkitekterna bakom byggnaden är Tirsén & Aili Arkitekter. Huset har en uppglasad, publik sida mot Handelsgatan i söder och torget i väster och en mer sluten kontors- och servicesida mot norr och öster. Biblioteket ligger i bottenvåningen med glasad fasad mot Handelsgatan. Det gör att huset upplevs om levande och befolkat hela dagen.

Ungdomens hus placeras närmast den planerade gymnasieskolan och grundskolan. Besökaren möts av en trevlig brasa och en gemensam reception för husets verksamheter. En trappa upp ligger de större salarna, omgivna av foajé- och restaurangytor som annonserar verksamheterna mot torget och Handelsgatan. Foajén har en stor balkong mot torget.

- Det här blir jättebra. Det är ett fantastiskt hus med fina lokaler som ligger mitt i centrum och dessutom till en vettig kostnad. Det blir en otroligt fin mötesplats för Kirunaborna! säger kommunalrådet Kristina Zakrisson.

Illustration: Tirsén & Aili Arkitekter
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark