Ett historiskt byggnadsbyte

Kristina Zakrisson, kommunalråd och Stefan Hämäläinen, direktör, LKAB:s samhällsomvandlingar.

Idag överlät Kiruna kommun det gamla stadshuset inför avveckling till LKAB, samtidigt som LKAB lämnade över Kristallen till Kiruna kommun. LKAB får därmed tillgång till marken för fortsatt gruvbrytning.

– Det här skrivs in i historieböckerna. Allt juridiskt är klart och huset är kommunens. LKAB har finansierat och byggt upp ett nytt stadshus med samma kvalitét, funktion och storlek enligt ingångna avtal, sade Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar.

Enligt LKAB har byggkostnaderna uppgått till cirka 600 miljoner kronor. All inredning, konst och personal har flyttat in. Alla juridiska papper är påskrivna och överlämnande. Kristallen tillhör nu Kiruna kommun.

– Stadshuset brukar kallas för kirunabornas vardagsrum med den öppna och inbjudande hallen. Detta har arkitekten lyckats mycket bra med i det nya stadshuset också. Dessutom kommer vi att ha Norrbottens första länskonstmuseum i samma byggnad, vilket känns väldigt positivt, sade Kristina Zakrisson, kommunalråd.

Över tusen personer har varit med och byggt den 34 meter höga byggnaden med 13 400 kvadratmeter byggareal. Det har dragits över 20 mil rör, 16 mil elkabel och monterats över 5 000 guldkassetter.

– En milstolpe är nådd. Vi är glada att vi höll tidplan och budget och nu kan lämna över en så fin byggnad till kommunen och Kirunaborna, sade Johan Mäkitaavola, projektledare för nya stadshuset, LKAB.

Bygganden som redan nu är historisk är ritad av den danske arkitekten Henning Larsen. Utmaningen och kravet var att rita ett stadshus med en arkitektonisk kreativitet som uppfyllde hög miljöstandard i ett kallt klimat. Kristallen har miljöcerifierats och uppnår miljöbyggnad silver.

– Det första halvåret av 2018 har Kirunaborna verkligen fått möjlighet att ta farväl av vårt gamla fantastiska stadshus, genom speciella guidningar, Öppet Hus och olika kulturarrangemang. Visst sörjer vi lite vårt gamla fantastiska stadshus Igloo, men framförallt gläds vi över vårt nya fantastiska stadshus och länskonstmuseum Kristallen, avslutade Lennart Lantto, kultursekreterare, Kiruna kommun.

LKAB kommer att påbörja avvecklingen av gamla stadshuset efter årsskiftet.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark